Echipa de cercetatori de la trei universitati britanice a examinat datele din 15 studii care analizau obiceiurile alimentare, iar concluzia lor a confirmat faptul ca oamenii mananca mai mult daca cei din jurul lor mananca mai mult. In plus, alegem anumite alimente sau grupe alimentare pe baza a ceea ce consideram ca se incadreaza in normele sociale. Iar o explicatie ar fi faptul ca, astfel, incercam sa ne integram mai usor in societate sau intr-un grup pentru a fi pe placul altora sau pentru propriul beneficiu.
Analiaza este ultima dintr-o serie lunga de studii care au aratat cata influenta au mediul si societatea asupra alegerilor culinare. Un studiu facut in 2012 arata ca mesele luate in compania altora au o influenta mare in comandarea felurilor de mancare. Daca partenerii de pranz mananca preparate nesanatoase, cel mai probabil o vom face si noi.
Un alt studiu publicat in 2007 arata ca obezitatea se raspandeste rapid prin intermediul retelelor de socializare, iar o cercetare facuta in 2012 demostra ca dietele sunt mai usor de tinut atunci cand efortul este sustinut si de un partener.
Concluzia cercetatorilor este ca in lupta cu obezitatea, mesajul pe care autoritatile responsabile trebuie sa il transmita ar trebui sa contureze dietele sanatoase ca parte a unei norme culturale, pentru ca astfel tot mai multi ar fi influentati sa isi schime obiceiurile alimentare.