Daca in anul 2014 vedete au fost quinoa si varza Kale, in 2015 lumina reflectoarelor se indreapta catre alte alimente. Josh Schonwald le-a identificat stand de vorba cu experti din industrie. Iata ce vom vedea mai des in farfuriile noastre in anul care vine:
1. Grasimile, din nou la loc de cinste
Ani la randul grasimile au fost puse la colt si chiar eliminate din alimentatia globala. In 2014 insa, revista Time a pus banalul unt pe coperta sa, militand pentru reintroducerea acestui produs in alimentatie. Expertii in nutritie sustin ca trebuie sa consumam grasimi, de calitate superioara, ca parte a unei diete sanatoase. Asa ca da pentru unt, avocado si nuci in 2015.
2. Carne de origine locala
Produsele crescute in zona in care locuiesti vor continua sa aiba prioritate pentru bucatarii de top, in special cand vine vorba de carne. Oamenii sunt din ce in ce mai atenti la provenienta acesteia si vor alege intotdeauna produse locale.
3. Mancarurile din insecte
Insectele sunt hrana viitorului. In urma cu un an, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite a publicat un studiu amplu in care a explicat de ce insectele sunt cea mai buna solutie pentru viitor. Populatia globului urmeaza sa creasca de la 7,2 miliarde de oameni la 9,6 miliarde pana in anul 2050, ceea ce inseamna ca productia de mancare va trebui sa se dubleze. Iar asta nu este posibil si nici sustenabil pentru mediu.
Pentru foarte multe civilizatii din jurul lumii, consumul de insecte nu este o noutate. De la furnici la larvele mancate de triburile din Australia, pana la lacustele crocante si gandacii savurati in Thailanda, in total, peste 1.900 de specii sunt consumate ca hrana.
4. Mei in loc de quinoa
Da, acele seminte mici de tot cu care se hranesc pasarile. Nu au gluten, sunt pline de proteine, fier si vitamine si sunt considerate adevarate superalimente. In plus, isi pastreaza proprietatile alcaline si dupa ce sunt gatite, fiind de mare ajutor pentru reducerea inflamatiilor si a alergiilor.
5. Mazarea
Da, banala mazare va fi la mare cautare in anul acesta, iar motivul este unul simplu: oamenii cauta din ce in ce mai multe surse de proteine care sa inlocuiasca carnea. Si pentru ca soia nu este prea gustoasa, urmatoarea pe lista este mazarea, extrem de versatila in bucatarie. Citeste si: 10 lucruri pe care nu le stiai despre mazare
Sursa: TIME.com