Vara suntem in cautare de retete usoare, aerate, cu fructe racoroase. Si cum nu putem sa nu ne rasfatam cu un desert, am cautat unul care sa tina cont de toate aceste conditii. Desertul pe care l-am gasit in revista Bon Appetit ne indeplineste dorintele. Seamana puternic la aspect cu un cheesecake, dar este mult mai usor de facut. In plus, stratul de crema de lamaie (lemon curd) de deasupra, compenseaza gustul dulce al spumei cu frisca.
Trucul pe care l-am folosit pentru a faramita biscuitii pentru blat a fost sa ii punem in doua pungi si sa trecem cu sucitorul peste ei. Poti la fel de bine sa ii maruntesti cu o masina de macinat nuci sau intr-un robot de bucatarie.
Ingrediente pentru 10-12 portii:
Pentru lemon curd (crema de lamaie):
- 440g zahar
- 4 lingurite amidon
- 240ml suc de lamaie
- 4 oua
- 4 galbenusuri
- 170g unt taiat in cubulete mici
Pentru blat:
- ulei
- 200g biscuiti cu ovaz sau digestivi, maruntiti
- 60g unt topit
Pentru mousse:
- 6-7 linguri apa
- 4 linguri gelatina
- 6 albusuri
- 150g zahar
- 180ml frisca lichida rece
Pregateste crema de lamaie
Amesteca zaharul cu amidonul intr-o oala. Adauga treptat zeama de lamaie, amestecand pana cand amidonul se dizolva. Adauga ouale intregi si galbenusurile si amesteca cu un tel. Adauga si untul. Pune totul pe foc mediu si amesteca in continuare pana cand crema se ingroasa ( in jur de 10 minute). Transfera crema intr-un bol si lasa-o sa se raceasca timp de mai multe ore. (Testul nostru a aratat ca pregatirea cea mai buna pentru lemon curd este la bain marie dupa reteta de aici)
Pregateste blatul
Incinge cuptorul la 180C. Unge o tava cu pereti detasabili si diametrul de 20cm. Amesteca biscuitii faramitati cu untul topit intr-un bol si intinde, apoi, amestecul pe baza tavii. Pune la cuptor timp de 15 minute si lasa blatul sa se raceasca. (Testul nostru a aratat ca blatul trebuie tinut mai putin la cuptor. Primul blat a fost un esec ars, iar al doilea, tinut doar 10 minute a fost perfect)
Pentru mousse
Pune gelatina la inmuiat cu 5 linguri de apa intr-o oala, timp de 15 minute. Intre timp pune la incalzit o treime din crema de lamaie, la foc mic.
Pune la incalzit si amestecul cu gelatina pana cand se dizolva, dar ai grija sa nu il fierbi. Amesteca-l cu crema de lamaie incalzita. Din crema ramasa pastreaza un sfert pentru decor si restul amesteca-o treptat cu cea pregatita mai devreme cu gelatina.
Bate albusurile spuma. Adauga zaharul si continua sa bati pana cand spuma devine tare si lucioasa (ca pentru o bezea). Amesteca treptat albusurile batute cu crema de lamaie pregatita anterior.
Bate si frisca si adauga-o peste albusurile cu crema de mai devreme. Toarna totul peste blatul de biscuiti racit. Acopera tava si pune la rece cateva ore pana cand se intareste.
Desprinde prajitura de peretii tavii cu un cutit cu lama lunga si subtire, toarna restul de lemon curd ramas. Tine prajitura la rece pana inainte de servire.
Verdict: La prima vedere pare o prajitura cu pasi extrem de complicati. Sfatul nostru este sa citesti o data retata pana la capat si sa vizualizezi fiecare pas inainte sa te apuci de treaba.
Ne-a placut ca nu e nevoie de cuptor decat pentru coacerea blatului si astfel am scapt de caldura din bucatarie. Ne-a placut si gustul racoritor dat de crema de lamaie in care am pus mai putin zahar decat in reteta (doar 300g).
Este un desert placut, de vara, care poate fi pregatit in avans cu o zi si pentru o petrecere de sfarsit de saptamana.