Mulţi români obişnuiesc să ţină posturile care preced marile sărbători religioase, dar uneori pofta de ceva dulce şi bun îi face să cadă în ispită. În multe magazine şi cofetării încep să apară deja cozonacii pentru Sărbători, iar cum aceştia sunt unele dintre cele mai iubite prăjituri de pe la noi e şi greu să rezişti tentaţiei. Ştiai, însă, că poţi prepara cozonac de post chiar la tine acasă? Dacă urmezi întocmai reţeta şi foloseşti un ingredient secret, foarte parfumat, te vei bucura de un gust aparte şi nici nu vei şti că nu este cozonac "de dulce".
Aşa prepari cozonac fără lapte şi ouă
Cozonacul de post se face relativ uşor, cu ingrediente obişnuite şi într-un timp relativ scurt. La final, parfumul de cozonac îţi va răsfăţa simţurile şi cu siguranţă toţi cei cu care îl vei împărţi vor fi încântaţi.
Ingrediente pentru un cozonac de post reuşit
Pentru a face acasă cozonac de post ai nevoie de 500 gr făină, 250 ml lapte de migdale, 50 ml ulei de floarea soarelui, 30 ml ulei de măsline, 120 gr zahăr pudră, 4 gr sare, un vârf de cuţit de turmeric/curcuma. 20 gr drojdie proaspătă, o linguriţă esenţă de vanili, coajă rasă de lămâie. Acestea sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru aluat.
Pentru umplutură ai nevoie de 150 gr nucă, 75 gr zahăr, 200 gr stafide, 10 gr cacao, 35 ml lapte de migdale, un plic zahăr vanilat şi un praf e sare.
Mod de preparare cozonac de post
Pentru a face aluatul începe prin a amesteca zahărul cu 100 ml lapte de migdale, 100 gr făină şi cu drojdia, pân faci o maia, pe care o laşi 10 minute să se umfle. Apoi adaugi uleiurile amestecate, în timp ce începi să încorporezi, pentru ca apoi să urmeze restul de lapte de migdale, sarea, vanilia, coaja de lămâi şi 300 gr făină, plus turmericulsau curcuma. Frămânţi bine şi energic până ce totul se omogenizează şi abia apoi adaugi şi restul de făină. Ve continua să frămânţi până când aluatul nu se va mai lii de degete, iar apoi se lasă la dospit până când coca îşi dublează volumul.
Nucile se prăjesc puţin într-o tigaie, apoi se macină. Se adaugă peste ele zahăr, cacao şi vanilie şi se omogenizază, pentru ca la final să punem şi laptele de migdale.
Aluatul se împarte în două părţi egale, se întinde şi se adaugă umplutura, pentru ca apoi cozonacul să fie rulat, răsucit şi pus în tava tapetată iniţial cu hârtie de copt. Acolo cozonacul va fi lăsat din nou la dospit aproximativ 30 de minute, înante de a fi băgat la cuptor.
Trucuri de la gospodine iscusite pentru un cozonac perfect
Fie că faci cozonac de post, fie cozonac tradiţional, trebuie ca atunci când te apuci de treabă toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Dacă, odată băgaţi la copt, cozonacii se rumenesc prea tare deasupra, poţi fie să reduci temperatura în cuptor, fie să îi acoperi cu hârtie de copt.
Turmericul este ingredientul secret cu ajutorul căruia vei obţine cozonaci de post ce pot concura oricând cu cei tradiţionali. Acest condiment va da cozonacului un aspect şi o aromă aparte.