Nu iti trebuie nici ingrediente scumpe, nici kilograme intregi de carne sau legume. Totul e sa stii care sunt ingredientele simple care fac diferenta si sa nu renunti la nutritia corecta in favoarea semipreparatelor.
Pesmet si crutoane
Daca nu ai timp sa le faci din painea ramasa, poti conta pe produsele din magazin. Ai grija sa cauti produse din faina sau cereale integrale. Le poti amesteca acasa cu ierburi aromatice, nuci macinate sau condimentele favorite si le folosesti pentru preparatele pane sau pentru o a forma o crusta aurie pe carnea de peste sau pui la cuptor. Au mai putine grasimi si calorii decat un amestec de pane facut cu ou si faina.
Iaurt simplu
Iaurtul e bogat in calciu si culturi de bacterii care ajuta imunitatea. Este un ingredient versatil potrivit in marinade, sosuri sau prajituri. In cea mai simpla reteta il poti combina cu suc de lamaie si usturoi pentru un sos delicios alaturi de frigarui de pui sau miel. Iti mai dam si alte idei de retete cu iaurt aici.
Vin
Putin vin adauga note complexe unei retete. De la fripturi pana la sosuri sau deserturi. Ca sa nu mai vorbim de antioxidantii atat de laudati. Calitatea vinului pe care il folosesti este secretul. Folosirea unui vin ieftin este ca si cum ai pune rosii necoapte intr-o salata.
Citeste si: Imbata bucatele cu stil. Afla cum sa gatesti cu vin
Rosii la conserva
Adica, bulion, rosii in bulion, pasta de rosii. Sunt variante mai sanatoase decat rosiile crude pentru ca licopenul din aceste legume este absorbit mai usor atunci cand rosiile sunt procesate. Iar in cazul in care nu ai aflat pana acum iti spunem ca licopenul este laudat pentru ca are puterea de a reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer. Din rosii poti face rapid o supa delicioasa.
Citeste si: 3 trucuri ca supa de rosii sa fie mai cremoasa
Orez
Il poti transforma intr-o garnitura rapida la orice masa si atata timp cat folosesti orez brun sau orez salbatic poti fi sigur ca ai si mancare sanatoasa. Incearca retetele noastre de pui cu orez in stil indian sau o paella cu pui si mazare.
Uleiuri de calitate
Toate uleiurile de masline contin grasimi monosaturate, bune pentru inima. Alege uleiul potrivit pentru fiecare tip de gatire pentru ca punctul de ardere, de la care uleiul devine periculos, este diferit la fiecare sortiment in parte. Alege uleiuri aromate pentru a da note speciale salatelor sau sosurilor. Citeste mai multe despre cum sa folosesti uleiurile la gatit aici.
Supa concentrata de legume sau carne
Englezii ii spun stock, iar francezii bouillon. Noi ne-am obisnuit cu ea la cub, insa nu despre un astfel de ingredient pudra este vorba. Cel mai bine e sa o pregatesti in casa, in cantitate mai mare si sa o pastrezi la congelator in sticle sau in tavile pentru cuburi de gheata. O vei avea mereu la indemana si o poti folosi in loc de apa in sosuri, piureuri sau supe.