O ciorbă fierbinte la masa de prânz este delicioasă, iar unii sunt atât de îndrăgostiţi de acest preparat, încât îl pot consuma şi dimineaţa, la prima oră, şi seara! De legume, de văcuţă, de perişoare, de lobodă, de salată, de porc, de coastă afumată... ciorba poate fi preparată cam din orice. După gustul fiecăruia, ea poate fi mai mult sau mai puţin acră, mai deasă sau mai limpede, se poate servi cu smântână sau ardei iute. Câte bordeie, atâtea obiceie, cum spune românul!

Ai crede că este imposibil să "strici" o ciorbă prin modul de preparare, însă nu e chiar aşa. Două greşeli banale pot compromite o oală întreagă de ciorbă şi îi pot schimba total gustul.

Excesul de leuştean dăunează grav unei ciorbe gustoase

Ciorba fără leuştean parcă nu are acelaşi gust. Însă dacă pui mai mult decât trebuie, rişti să îi strici complet savoarea, pentru că această verdeaţă foarte aromată îi poate da un gust amar.

În plus, leuşteanul, bogat în quercetină, unul dintre cele mai active flavonoide, cu efect puternic antioxidant şi antiinflamator, nu este recomandat chiar pentru toată lumea. Leuşteanul este chiar contraindicat, potrivit ultimelor studii, persoanelor care suferă de probleme renale şi femeilor însărcinate.

Bogat în uleiuri volatile aromatice, dar şi în vitamina A şi vitamina C, leuşteanul conţine şi cumarină, substanţă benefică celor care suferă de hipertensiune, osteoporoză, astm şi chiar cancer.

Momentul în care adaugi sarea în ciorbă îi poate influenţa gustul

O mulţime de gospodine sunt uimite de faptul că, deşi urmează pas cu pas reţete primite de la mamele, bunicile sau prietenele lor, gustul ciorbelor nu este fix acelaşi. Secretul unei ciorbe delicioase stă, însă, şi în momentul în care adaugi sarea în preparat!

Deşi multe gospodine pun sarea la ciorba în momentul în care încep să fiarba carnea, acest lucru este total greşit. Sarea este cel mai bine să fie adăugată la final, după ce aţi adăugat şi bulionul sau sucul de roşii, ori borşul sau zeama de varză. Astfel, vă veţi asigura că ciorba nu va ieşi prea sărată.

Dacă, totuşi, aţi scăpat prea multă sare în ciorbă, o puteţi "drege" adăugând cartofi, care vor absorbi excesul.

Alte trucuri pentru o ciorbă reuşită

Nu uitaţi să înlăturaţi spuma care se formează la suprafaţa apei în timp ce fierbeţi carnea şi legumele; aceasta ar putea da un gust amărui ciorbei.

Gătiţi ciorba la foc potrivit, chiar spre mic, nu la foc mare, cum aţi putea fi tentate pentru a termina mai repede. Graba strică treaba şi în bucătărie, iar ingredientele din ciorbă trebuie să fiarbă încet, pentru a avea timp să îşi îmbine aromele.

Carnea trebuie fiartă înainte de adăugarea legumelor, care au un timp de gătire mai mic; şi legumele se pun la fiert în etape: mai întâi cele tari, precum morcovul, ardeiul, ţelina, şi abia apoi cele moi (dovlecelul sau chiar cartoful).