Stii cum se spune: nimic nu e mai bun ca sarea in bucate. Dar cand e prea multa sare (sau dupa caz piper, ardei iute sau alte condimente) in bucate, mancarea ta devine o tragedie buna de aruncat. Exista insa trucuri “de urgenta” care sa o resusciteze si sa o salveze de la acest sfarsit.
Tine minte, in primul rand, ca orice mancare buna se bazeaza pe echilibrul gusturilor: sarat, dulce, acru si amar, ce ar trebui sa se completeze intre ele, fara sa detina suprematia. De la acest secret ar trebui sa pornesti atunci cand incerci sa readuci o mancare “esuata” pe linia de plutire.
In mod normal, poti readuce acest echilibru cu putine ingrediente dulci (zahar, miere) sau acide (lamaie, otet). O alta reechilibrare o poti produce prin diluare. Daca vorbim de supa sau mancare cu sos, atunci adauga apa sau supa concentrata, lapte sau smantana (dupa caz si dupa reteta). Prin cresterea volumului vei lasa mai mult loc pentru diluarea condimentelor.
E adevarat ca in unele cazuri, cum ar fi un pilaf sau o salata, nu poti adauga lichide in plus fara sa strici mancarea, asa ca poti apela la cresterea volumului de ingrediente. Adauga mai mult orez sau mai multe legume care sa preia din condimentele in exces.
Lactatele sunt cel mai bun mod de a neutraliza capsaicina din ardeii iuti. Asta pentru ca lactatele contin caseina, un compus care disipeaza capsaicina. Asa ca o lingura de smantana sau iaurt pot face minuni in sosul tau prea picant.
Intr-o mancare prea picanta poti sa adaugi nuci sau alti samburi uleiosi (daca reteta combinatia de gust iti permit asa ceva) sau avocado pentru a stinge din puterea condimentelor.
Un truc destul de popular spune ca un cartof sau cateva felii de mar adaugate in supa sau in mancare vor absorbi sarea in exces. Fierbe-le impreuna cu mancarea timp de 10 minute si indeparteaza-le inainte sa servesti.