Stiai ca...
Numele "cafea" vine de la cuvantul din araba "kaweh" care inseamna putere si vigoare?
Americanii beau aproximativ 3,5 cesti de cafea pe zi. Ei au si propriile specialitati, cum este Gibraltar o cafea formata din 1 parte de lapte si 2 parti de espresso).
Italienii au 100.000 de baruri in care se serveste cafea. Aici, oamenii vin, beau un shot de espresso, apoi isi vad de drum, fara sa piarda mai mult timp. Ei servesc in aceste momente shot de espresso (ristretto). O alta specialitate cunoscuta de-a italienilor este machiatto, care contine 1 shot de espresso si o "pata" de spuma de lapte. Espresso Romano este si ea o cafea cunoscuta - contine espresso si o felie de lamaie. Daca te afli in sudul Italiei, vei da de cafele mai tari. Pe masura ce calatoresti spre nord, vei observa ca italienii prefera cafelele cu mai mult lapte.
In Spania, cele mai populare cafele sunt Cafe Bombon (o parte espresso si o parte lapte condensat) si Cafe con Miel (o specialitate ce contine 1 shot de espresso, miere, lapte si scortisoara). Tot in Spania, dar si in Portugalia si Columbia, in meniurile cafenelelor vei gasi Cortado, o cafea facuta dintr-o parte de espresso si o parte de lapte.
In Australia, cea mai celebra cafea este Flat White, care este ca un cappuccino si contine un shot de espresso, lapte si spuma de lapte.
In Portugalia, poti sa ceri si "Galao", o bautura facuta din 1 parte de cafea si 3 parti de spuma de lapte. In Germania, poti sa comanzi o Eiskaffee, o cafea cu inghetata si fulgi de ciocolata.
Daca ajungi in Viena, trebuie sa incerci un "Wiener melange", o specialitate formata din espresso, galbenus de ou, zahar brun si frisca, dar si "Vienna Coffee", facuta din doua shoturi de espresso si frisca.
In Turcia, legea permitea odata ca o femeie sa poate divorta de sotul ei daca acesta nu ingrijea ibricul familiei. Daca ajungi in Istanbul, nu se poate sa nu incerci faimoasa cafea turceasca, facuta la ibric.