Iubitorii de cafea au mai multe opțiuni pentru a se bucura de băutura lor preferată: utilizarea unei mașini electrice de cafea, cafeaua instant, prepararea tradițională prin măcinarea boabelor de cafea și utilizarea unei mașini de cafea italiene sau alegerea popularelor capsule de cafea. Întrebarea este: ce este mai sănătos, cafeaua măcinată sau capsulele de cafea?

Folosirea unui aparat cu capsule are avantajele sale: cafeaua este preparată în câteva secunde, necesită o curățare minimă și este foarte ușor de utilizat. În plus, există o varietate infinită de arome și grade de intensitate în capsule: le puteți găsi aromate, blânde, tari, decofeinizate sau cu cacao...

Cafeaua proaspăt măcinată își păstrează toate proprietățile organoleptice (și are un gust mai bun).

În același timp, cafeaua proaspăt măcinată își păstrează toate proprietățile aromatice și gustative, oferind o experiență mai intensă celor care o consumă. Pe lângă faptul că își păstrează intacte proprietățile organoleptice, fără să se oxideze, este mai sănătoasă, deoarece nu are nevoie de conservanți sau aditivi care să împiedice pierderea intensității aromei.

Ce conțin capsulele de cafea? 

Compoziția cafelei în capsule scoate în evidență anumite nuanțe, dar nu are aceeași putere ca și cafeaua tradițională de la mașină, care are o aromă mai intensă. Barista apără autenticitatea cafelei proaspăt măcinate, subliniind că nicio capsulă nu o poate întrece. Cu cât cafeaua este mai puțin procesată, cu atât calitatea este mai mare.

În plus, zațul de cafea are numeroase utilizări. Potrivit Medical News Today, acesta poate fi folosit pentru exfolierea pielii -reducerea îmbătrânirii celulelor și creșterea nivelului de colagen-, ca colorant natural, îngrășământ organic pentru plante, repelent pentru insecte sau produs de curățare pentru suprafețele foarte murdare.

Capsulele de cafea sunt mult mai scumpe

Din punct de vedere al prețului, cafeaua boabe și cea măcinată sunt mult mai ieftine decât cea în capsule: potrivit datelor OCU, o familie care consumă patru capsule pe zi va trebui să cheltuiască între 270 și 570 de euro pe an. În ceea ce privește consumul de cafea la bar, există o economie, dar este mult mai scumpă decât cafeaua obișnuită.

foto: Shutterstock

Tags: cafea