Sparanghelul
Alege tulpini de sparanghel verzi si cu textura ferma. Varfurile ar trebui sa fie mici si cu mugurii inchisi. Sparanghelul este o leguma delicata care isi pierde rapid dupa recoltare calitatile nutritionale. Asa ca, ar trebui gatit sau conservat foarte repede dupa ce l-ai cumparat.
Pana la 4 zile il poti tine in conditii bune in frigider. Il poti congela sau usca. Pentru congelare poti blansa tulpinile de sparanghel timp de 2-3 minute, in apa clocotita. Daca ai un aparat care sa inchida ermetic (in vid) pungile, poti sa pui, astfel, sparanghel neblansat la congelator. Se va pastra proaspat si de un verde puternic.
Uscarea sparanghelului se poate face intr-un aparat de deshidratare, la soare sau in cuptor, dupa ce a fost blansat. Este o metoda buna daca vrei sa il folosesti in supe sau tocanite.
Incearca aceasta leguma intr-o reteta simpla de salata:
Prazul
Cand cumperi praz, alege fire lungi, cu diametrul de maxim 2 cm, cu frunze verzi si capete neuscate. Daca speli prazul inainte sa il pui la frigider, ai grija sa fie uscat complet. Il poti pune in pungi de plastic si va sta proaspat pana la o saptamana.
Prazul poate fi feliat rondele, blansat, scos in apa rece cu gheata si apoi pus la congelator. Se pastreaza bine pana la un an. Incearca o retata cu praz proaspat:
Anghinarea
Este o leguma care poate fi gatita si in cuptor si la aburi si transformata in feluri de mancare gustoase. Alege anghinare proaspete cu frunze ferme, cu o culoare verde inchis, care aproape ca scartaie atunci cand sunt frecate una de cealalta.
Fara sa o speli, poti pastra anghinarea la frigider timp de 4 zile. O poti conserva si pentru perioada mai lunga, pana la 8 luni, la congelator. Ca pregatesti anghinarea pentru congelare trebuie sa o cureti si sa o tai in sferturi sau jumatati, in functie de cat de mare este. Se pune in apa cu zeama de lamaie ca sa previi oxidarea. Se blanseaza timp de 2-5 minute si se lasa la scurs si racit. Anghinarea pregatita astfel se pune in recipiente pentru congelare umplute cu apa cu lamaie.
Incearca anghinarea proaspata intr-o reteta de salata cu arome de primavara:
Spanacul
Alege frunzele de spanac de un verde inchis, cu codite crude. Orice alta infatisare a spanacului iti arata ca e cules de prea multe zile si e pe cale sa se ofileasca. Nu il spala decat inainte sa il folosesti, pentru ca altfel se va ofili mai repede.
Spanacul e grozav atunci cand il cumperi proaspat, dar il poti savura tot timpul anului daca il pui la pastrare. Cea mai rapida metoda este blansarea si apoi congelarea lui. Poti sa il tii si la borcan, insa acest procedeu iti va lua mai mult timp pentru ca nu numai ca va trebui sa gatesti spanacul la aburi, dar dupa ce il pui in borcane acestea trebuie sterilizate pentru cel putin o ora.
Iti propunem sa incerci o reteta rapida de paste cu spanac: