Primul lucru care te-ar face sa dai inapoi de la un asemenea experiment poate fi timpul. Surpriza este ca untul de casa nu cere foarte mult timp. Cu ajutorul unui mixer va fi gata in 15 minute. In al doilea rand te intrebi, probabil, de ce sa iti bati capul cu asa ceva, cand poti cumpara din magazin unt sarat sau dulce, unt mai gras sau mai slab, unt frantuzesc sau romanesc. Pentru ocazii speciale, pentru retetele favorite sau pentru a salva o mare parte din smantana pe care nu mai folosesti, untul de casa este inegalabil.
Secretul pentru reusita sta in smantana. Este, practic, singurul ingredient asa ca nu te zgarci si cumpara ce e mai bun pe piata. Cu cat e mai grasa cu atat e mai buna. In plus, evita smantana ultra-pasteurizata pentru ca nu va avea aceeasi savoare. Daca gasesti un furnizor bun de smantana dulce proaspata vei avea ingredient perfect.
Ingrediente si ustensile:
- smantana grasa ( din 1 litru smantana vei obtine in jur de 450g unt)
- sare (optional)
- mixer
- strecuratoare
- spatule
Lasa smantana sa ajunga la temperatura camerei, cat timp pregatesti un bol mare cu apa cu gheata care sa iti fie la indemana.
Raceste bine si bolul pentru mixer in care pui, apoi, smantana si incepi sa o mixezi la viteza medie timp de 10 -15 minute. La inceput aceasta se va transforma in frisca. Apoi, cu cat continui sa mixezi, se va intari si se va separa formand untul (care se va prinde de paletele mixerului), in timp ce la baza vasului se va lasa un lichid. Acesta este zer pe care il poti folosi la alte retete daca doresti.
Scoate untul format intr-o strecuratoare si toarna peste el apa racita cu gheata. Preseaza untul cu o spatula, astfel incat sa elimini tot zerul din el. Repeta aceasta operatiune de 5-6 ori pana cand lichidul care iese prin presarea untului este curat.
Adauga sare, daca doresti si incorporeaza-o in unt. Modeleaza untul in calupuri sau pune-l in recipiente de sticla. Se va pastra bine in frigider pana la o saptamana sau timp de 6 luni la congelator.