De exemplu, dacă decidem să mâncăm pâine prăjită la micul dejun, este mai bine să o servim cu ulei de măsline sau cu unt?

Ulei de măsline

Deoarece uleiul de măsline este compus în principal din grăsimi, există credința populară că acesta îngrașă. Totuși, acesta este un mit fals. Uleiul de măsline nu favorizează creșterea în greutate, atâta timp cât este consumat cu moderație.

Este un aliment de origine vegetală, deci nu are colesterol. Acesta este un mare avantaj pentru îngrijirea sănătății cardiovasculare. În comparație cu alte uleiuri, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, conținutul său de acizi grași mononesaturați este foarte ridicat: 70 de grame la 100 de grame.

Dintre acestea, cea mai mare proporție corespunde acidului gras Omega 9, care întărește sistemul imunitar și reduce nivelul colesterolului. De asemenea, are proprietăți antioxidante, deoarece este o sursă bogată de vitamina E.

Uleiul de măsline este un aliment bogat în calorii (884 de calorii la 100 de grame). Experții recomandă consumul a 40 de mililitri pe zi pentru a vă bucura de toate beneficiile sale.

Unt

Există două mituri false despre unt pe care este important să le lămurim. Este margarina mai sănătoasă? Întotdeauna s-a crezut că margarina este mai bună pentru sănătate decât untul, dar nu este clar dacă este așa.

Unii experți spun că untul este mai sănătos pentru că nu are grăsimi trans, în timp ce alții spun că margarina este mai sănătoasă pentru că are mai puține grăsimi saturate. Adevărul este că ambele au aceeași proporție de grăsimi, singura diferență fiind că provin din surse diferite.

De asemenea, se spune că untul îngrașă mai mult decât uleiul de măsline. Nici acest lucru nu este adevărat, deoarece ambele alimente au practic același conținut caloric. Prin urmare, ele trebuie consumate în cantități moderate.

Untul nu este format numai și numai din grăsimi. Este un produs lactat, care se obține din lapte, și conține, de asemenea, uleiuri vegetale. Valoarea calorică a untului este de 717 calorii la 100 de grame.

Pe scurt, putem concluziona că uleiul este 100% grăsime, în timp ce conținutul de grăsime al untului este de 80%. Prin urmare, uleiul îngrașă mai mult decât untul din punct de vedere caloric. Cu toate acestea, grăsimile pe care le conține sunt mai sănătoase.