Cand toata familia se aduna pentru mesele de sarbatoare cantitatea de mancare pe care bucatarul casei trebuie sa o pregateasca se dubleaza. Doua maini si robotul de bucatarie nu mai par sa fie suficiente ca sa termine treburile la timp, dar cu putina organizare se poate sa ai gata tot meniul cu mult inainte de ora pranzului in familie.
1. Sfanta lista cu tot ce iti trebuie
Este a mia oara cand cineva iti da acelasi sfat: scrie pe hartie tot ce e nevoie sa faci pentru masa de Paste. Dar daca pana acum nu ai bagat la cap, iti reamintim ca lista nu te va lasa sa pierzi din vedere niciun detaliu.
Scrie meniul pe care te gandesti sa il gatesti, retetele, ingredientele de care ai nevoie. Asa vei vedea cam de cat timp ai nevoie ca sa prepari toate felurile de mancare, ce ingrediente poti sa cumperi din timp si ce poti sa lasi pe ultima suta de metri.
2. Incepe pregatirile cu cateva zile in avans
- Cu 2-3 zile inainte de Paste vopseste ouale rosii. Le poti pastra la frigider fara sa iti faci griji ca se strica. Si cozonacii pot fi pregatiti cu cateva zile in avans. Poti sa ii pastrezi proaspeti inveliti in folie alimentara sau intr-o punga de hartie.
- Cu 1-2 zile inainte poti sa coci si alte deserturi pe care vrei sa le pui pe masa de paste. Biscuitii si fursecurile pot fi facute dinainte si tinute in cutii de carton pentru a ramane fragede timp de cateva zile. Si un tort poate fi copt si montat cu o zi inainte.
- Cu 1 zi inainte de masa de Paste poti pregati si garniturile din legume, mai ales daca ai ales sa faci un sufleu sau piureuri. Le poti reincalzi chiar inainte de masa. De acum se pot prepara si unele aperitive, se poate transa carnea, se scot la dezghetat in frigider ingredientele de care ai nevoie a doua zi. Friptura de miel este mai buna daca o lasi la marinat peste noapte, asa ca poti sa impanezi pulpa de miel sau sa pui la marinat cotletele.
3. Agitatia din ziua de Paste
Mai ai timp chiar si in ziua de Paste sa faci cateva treburi prin bucatarie, chiar si daca dimineata mergi cu familia la biserica. In maxim doua ore poti pregati o pasca delicioasa cu branza sau fructe confiate, pentru ca nu are nevoie de atata timp la dospit precum cozonacul.
Pentru salatele, aperitivele si celelalte preparate pe care nu le-ai pregatit inca, pune in functiune robotul de bucatarie care sa toace, sa marunteasca, sa amestece si sa mixeze pentru tine.
Pune friptura de miel sau de curcan la cuptor si vinul la rece. Cu maxim o ora inainte de masa, orneaza platourile si reinclazeste preparatele pregatite in avans. Calculeaza totul astfel incat friptura sa fie gata de scos din cuptor cu un sfert de ora inainte sa va asezati la masa.
Chiar daca pare un program demn de un bucatar sef, nu uita ca poti sa ii implici si pe ceilalti membri ai familiei in treburile din bucatarie. Asteptam sa ne povestesti cum te descurci tu inainte de Sarbatori si ce trucuri ai pentru a pregati repede masa de Paste.