Alpana vine dintr-o familie unde intotdeauna afacerile s-au invartit in jurul mancarii bune. Tatal sau a fost bucatar timp de 30 de ani. N-a avut dintotdeauna o pasiune pentru vinuri. A incercat sa se inroleze in Fortele Aeriene ale SUA si dupa ce a fost respinsa a prins gustul industriei. De la varsta de 23 de ani a fost somelier la restaurantul Everent din Chicago, apoi a devenit director pentru departamentul de vinuri si bauturi spirtoase al unui mare lant de restaurante. Cariera a dus-o si in televiziune unde prezinta de cativa ani show-ul Check, Please! in care face review-uri ale restaurantelor din Chicago, iar in august 2012 isi va deschide propriul restaurant Boarding House.
Calatoriile si degustarea celor mai bune vinuri intra in fisa postului sau, asa ca Alpana Singh le-a dezvaluit celor de la Condé Nast Traveler secretele pe care le-a invatat din toata lumea.
Condé Nast Traveler (CNT): De ce ni se pare ca vinul are un gust mai bun atunci cand suntem in vacanta?
Alpana Singh (A.S.): Celor care ma intreaba, de exemplu, de ce e vinul mai bun cand ajung in Italia si daca e din cauza sulfitilor le spun ca nu are nicio legatura. Esti in Italia, deci esti in vacanta. Toate au un gust mai bun cand esti in vacanta. Uneori e vorba doar de context si de mentalitate.
CNT: Deci nu putem sa dam vina pe sulfiti pentru mahmureala?
A.S.: Vinul din Italia e produs in acelasi fel ca acela din Napa Valley sau alte regiuni. In vacante, insa, felul in care percepi bautura se schimba. Esti mai relaxat. Mai trebuie sa luam in considerare si cum a fost transportata si depozitata bautaura si daca am stat la soare cand am consumat-o. Si acestea au o influenta. Dar, in principiu, imi place sa iau in considerare partea romantica a situatiei si sa ma gandesc ca sunt in vacanta.
CNT: Care sunt cele mai noi si mai bune destinatii pentru degustari de vin?
A.S.: Uruguay! Montevideo este fabulos si tinutul podgoriilor este la o ora distanta de oras. N-as fi ajuns niciodata in acesta tara daca nu as fi participat la excursii pentru degustari.
CNT: Cum alegi un vin bun atunci cand esti in vacanta?
A.S.: Cel mai bun sfat este sa bei ceea ce este originar din acele locuri in care te afli in calatorie. De cele mai multe ori vinurile regionale sunt si cele mai gustoase, iar pe unele s-ar putea sa nu le gasesti si in magazinele de acasa. Asa ca, de ce sa nu profiti de moment.
CNT: Ce ar trebui sa intrebe oamenii un somelier, dar nu o fac niciodata?
A.S: Mi-ar placea sa ma intrebe ce beau acasa, care e cel mai in voga cocktail, care sunt podgoriile preferate, de unde sa cumpere cel mai bun vin. Trebuie sa stiti ca noi, somelierii, nu alegem intotdeauna vinul cel mai scump, ci acela care este cel mai interesant.
CNT: Cum sa te faci mai usor inteles cu un somelier?
A.S.: In loc sa mi se spuna “imi plac fructele de padure sau piersicile sau orice alt aliment”, prefer sa mi se spuna “imi place Cabernetul Sauvingon” sau imi place “Cabernetul Sauvingon de Noua Zeelanda”. Asa este mult mai usor pentru mine sa gasesc vinul perfect pe care il cauti.
CNT: Nu vei incerca sa ne vinzi cea mai scumpa sticla de vin, daca iti dam atatea detalii?
A.S.: Un somelier bun este cel care iti va oferi vinul potrivit pentru experienta pe care vrei sa o traiesti. Clientii imi spun care este bugetul lor si ce prefera. Ceea ce le ofer este, de multe ori, mai ieftin.
CNT: Ce parere ai despre vinul la pahar? Ar trebui sa comandam asa ceva?
A.S.: Intr-un restaurant care se respecta si care ia vinurile in serios, vinul la pahar poate fi o experienat unica. Este felul in care un somelier isi poate arata adevarata valoare. Daca aleg sa ofer clientilor un vin la pahar inseamna ca este un vin fantastic.
CNT: Mai trebuie sa urmam regulile clasice—vinuri rosii cu vita, vinuri albe cu peste?
A.S.: Daca tinem cont de cat de inventivi sunt bucatarii in ziua de azi si de faptul ca bucataria, in general, este deschisa experimentelor prin imbinarea unor stiluri din regiuni diferite, aceste reguli clasice nu mai sunt atat de stricte. Acum putem sa tinem cont de metoda de peparare, de cat de multe proteine sunt in felul de mancare respectiv si de ingredinetele care il sustin. Acestea pot fi, de exemplu, condimente picante care sunt si mult mai interesante in alegerea vinului.