Cercetatorii americani au efectuat un studiu pe aproape 15.000 de persoane si au descoperit ca un consum de pana la sapte pahare cu alcool pe saptamana este asociat cu scaderea cu 20% a riscului de maladii cardiace pentru barbati, in comparatie cu cei care nu beau deloc, informeaza mediafax.ro. In cazul femeilor, riscul era cu 16% mai scazut, potrivit unui raport publicat in European Heart Journal.

Cercetari anterioare au descoperit ca un consum mic de alcool protejeaza sanatatea inimii, dar acesta este primul studiu care a cercetat in profunzime insuficienta cardiaca. Aceasta boala apare in urma unor probleme la inima ce slabesc muschiul cardiac, care nu mai pompeaza eficient sangele in corp.

"Rezultatele studiului arata ca un consum moderat de alcool nu contribuie la un risc crescut de insuficienta cardiaca si ar putea avea chiar un rol protector in acest sens. Pe de alta parte, consumul masiv de alcool este cu certitudine un factor de risc pentru deces, din orice cauze", a declarat cercetatorul Scott Solomon.