Cafeaua are o afinitate speciala pentru carnuri si deserturi. E un ingredient perfect in marinade si sosuri, dar si in prajituri alaturi de arome de citrice, scortisoara si ciocolata. Te poti gandi la ea ca la un condiment special care sa scoata in evidenta celelalte gusturi din mancare.
Combina cafeaua cu alte arome tari
Boabele de cafea macinate vor imbunatati si amplifica aromele langa aproape orice fel de carne (vita, porc sau pui). O poti folosi in marinade si sosuri alaturi de scortisoara, nucsoara, cuisoare, coji de citrice, paprika, mustar, chili, usturoi, rosii.
Foloseste cafeaua in toate formele ei
Cafeaua macinata e perfecta in marinade, in timp ce cafeaua pe care o bei dimineata o poti folosi in sosuri. Poti sa ingheti in tavitele pentru cuburi de gheata cafeaua si sa o folosesti astfel mai usor, oricand ai nevoie la retete.
Regula de baza e sa folosesti cafea macinata numai in felurile care urmeaza sa fie gatite pe foc, pentru ca altfel vei avea senzatia ca mananci zatul ramas in ceasca. Tine minte si faptul ca o cafea macinata va da un gust mai puternic decat cafeaua lichida.
Cum sa folosesti cafeaua
Ne-au placut ideile prezentate de revistele Reader’s Digest si Bon Appetit pentru a folosi cafeaua in bucatarie.
Pregateste carne pentru gratar. Prepara un amestec de cafea macinata, paprika, chili, chimion, sare si piper. Adauga un praf de zahar pentru a echilibra amareala din cafea si foloseste acest mix de condimente pentru fripturile de vita sau porc inainte sa le pui pe gratar.
O marinada speciala pentru carnea de curcan poate fi facuta din cafea, otet de cidru, usturoi, sos Worcestershire, piper, zahar si pudra de scortisoara. Foloseste-o pentru piept de curcan (dezosat si fara piele) gatit fie la cuptor, fie la aburi.
Pentru o supa de ceapa cu un gust deosebit, amesteca un sfert de lingurita de espresso pentru fiecare 250ml de supa.
Transforma un sos de gratar banal intr-unul puternic, amestecand cateva lingurite de cafea la filtru in el.
Pentru deserturi cu ciocolata poti inlocui 1-2 lingurite de lichid din reteta cu espresso fierbinte. Se potriveste in brownies, budinci, fondue, mousse, biscuiti sos de ciocolata. Si in glazuri pe baza de zahar pudra poti adauga cafea proaspata.
Ca sa ai parte de cele mai bune arome din cafea, cumpara cafea boabe si rasneste cand ai nevoie. Cafeaua (macinata sau boabe) isi pierde savoarea rapid daca nu e pastrata cum trebuie. Cafeaua boabe se tine in recipient etans, in locuri inchise si uscate pentru cateva saptamani. Cafeaua macinata poate fi tinuta si la frigider.