Cafeaua este unul dintre cele mai cerute produse la nivel mondial si nici pe timp de criza consumul ei nu a scazut vertiginos. Oamenii, indiferent de continent, inca o apreciaza ca fiind un rasfat pe care si-l pot permite, dar fiecare tara are propriul fel de a o savura.

Italia

Probabil ca nimeni nu face o cafea mai buna decat italienii. Desi nu are culturi de arbori de cafea, Italia si-a capatat reputatia de tara a cafelei bune. Asta pentru ca aici s-a nascut cafeaua espresso, un shot de energie pe care il gasesti in orice local din peninsula. Indiferent ca intri intr-o mare cafenea din Roma sau Venetia sau intr-o trattoria de la tara, ai siguranta ca vei primi cea mai buna esenta a cafelei tari, in portii mici.

Etiopia

Acesta este tara natala a cafelei, unde cafeaua se bea de mai bine de o mie de ani. Cu o asemenea istorie nu e de mirare ca ritualul cafelei este un devarat spectacol. De multe ori prajirea boabelor de cafea se face chiar sub ochii clientilor. Procesul poate dura chiar si o ora, timp in care gazda prajeste, macina si fierbe cafeaua.

Statele Unite

Americanii sunt criticati adesea pentru ca au facut din cafea o bautura de duzina, pe care o poti cumpara de la orice tonomat, in orice benzinarie sau la orice fast food de pe marginea drumului. Sunt, insa, la fel de dependenti de licoarea cu cofeina ca si restul pamantenilor. Numai ca in Statele Unite o vei gasi in combinate cu o multime de arome: caramel, frisca, ciocolata, lichior de oua sau gust de prajiturele. Iar imaginea oamenilor grabiti care cara in mana la prima ora un pahar de carton acoperit cu un capac de plastic ce ascunde o mireasma ademenitoare de cafea a devenit simbol pentru americani.

Turcia

Clima si temperaturile ridicate i-au facut pe turci sa iubeasca mai mult ceaiul decat cafeaua tare, dar chiar si ei isi incep uneori ziua cu o cafea. La Istanbul vei gasi in meniuri de la espresso si frappe pana la cappuccino si latte. Adevaratea cafea turceasca, servita in cescute mici este, insa, mai greu de gasit in Turcia moderna. Este cafeaua fiarta la ibric sau facuta la nisip, cu zat gros si caimac, servita cel mai adesea indulcita.

Irlanda

Cafeaua a devenit o adevarata distractie pentru irlandezi. “Irish coffee” asa cum e cunoscuta in lume din 1940 este o cafea-cocktail servita in barurile din toata lumea. Contine cafea, whiskey, zahar si frisca. In mod traditional este o bautura pentru dupa cina, dar este perfecta si in dimineatile reci pentru ca te incalzeste instantaneu. Sunt si carcotasi care spun ca o astfel de bautura nu face decat sa strice si cafeaua, si whiskey-ul.

Vietnam

Obiceiul cafelei a ajuns in Vietnam o data cu francezii in anii 1800, iar localnicii i-au gasit repede interpretari locale. Pentru ca laptele proaspat nu era la indemana oricui, la fel ca in Franta, vietnamezii turnau cafeaua peste lapte condensat indulcit si o serveau cu multa gheata.

Sursa: Smithsonianmag.com