O echipa de bucatari si specialisti culinari de la America’s Test Kitchen au incercat sa afle explicatia si au gasit cateva raspunsuri. Vina o porta, se pare, fie sulfitii, fie aminele din vin.
Sulfitii sunt adaugati de unii producatori de vinuri pentru a fi siguri ca produsul pe care il vand este de cea mai buna calitate. Asta pentru ca in coaja boabelor de struguri se gasesc nu numai drojdiile care ajuta la fermentarea vinului, ci si unele bacterii care pot strica vinul. Sulfitii joaca rolul unor conservanti care previn aparitia si dezvoltarea mucegaiurilor si bacteriilor, opresc oxidarea si pastreaza aroma naturala a vinului.
Unele persoane sunt alergice la sulfiti, iar daca ai dureri de cap dupa ce bei vin, aceasta ar putea fi o explicatie. In acest caz ar trebui sa incerci vinuri bio, care nu au sulfiti.
In cazul in care nu esti alergic la sulfiti, atunci raman in joc aminele, un compus natural care apare in mancarurile si bauturile fermentate. Vinul contine 2 feluri de amine: histamine si tiramine. Cele din urma apar in special in timpul fermentatiei malolactice prin care trec majoritatea vinurilor rosii si mai putin vinurile albe, si pare sa fie unul din factorii majori ce determina migrena.
Tiraminele sunt prezente in multe produse care au nevoie de maturare si sau fermentare: branzeturi, mezeluri, dar si in vinete, smochine, struguri, portocale, ananas, prune sau stafide. Acestea pot da dureri de cap oricui, indiferent daca a baut sau nu vin. Un lucru important de luat in seama, daca vrei sa eviti o migrena, este sa nu combini paharul de vin rosu cu un platou de aperitive care sa contina ingredientele de mai sus.