Puține alimente de bază sunt atât de versatile ca orezul. Acesta poate fi consumat simplu, cu orice tip de carne, cu pește, ori în amestec cu alte legume și este soluția salvatoare pentru multe mese, atunci când trebuie să gătești ceva rapid. Și totuși să gătești orezul perfect nu este chiar atât de ușor.

Greșeli frecvente pe care le fac gospodinele când fierb orezul

Poate ai aflat deja pe propria piele că nu este atât de ușor să nimerești orezul perfect. Dacă nu, iată câteva greșeli pe care ar fi indicat să nu le faci, dacă vrei să fierbi orezul perfect.

Prea multă apă în raport cu cantitatea de orez nu strică, ai crede. Doar că orezul va fi foarte moale și apos.

Prea puțină apă în raport cu cantitatea de orez pusă la fiert va avea ca rezultat un orez nefiert si tare.

Obișnuiești să amesteci în orez când este pe foc? Va arăta mai mult ca o ciorbă.

Ce trebuie să faci pentru a fierbe orezul perfect de fiecare dată

Un truc folosit de bucătarii pricepuți îți va fi de mare ajutor când vrei să gătești orez. În primul rând, te va scăpa de repetarea celui mai neplăcut incident care apare atunci când îl fierbi: să dea pe afară și să umple și pereții oalei, și aragazul, de acel mucilagiu neplăcut și destul de greu de curățat. Asta se întâmplă pentru că orezul are un conținut ridicat de amidon, iar bulele care se formează când orezul începe să se umfle au o putere destul de mare și pot mișca foarte ușor capacul oalei. 

Pentru a scăpa de această problemă trebuie doar să clătești orezul în apă rece înainte de a-l pune la fiert, sugerează bucătarii cu experiență. Astfel vei scăpa de excesul de amidon de pe suprafața boabelor de orez.

Secretul succesului când gătești orez este intensitatea flăcării. Când transferi orezul clătit în oala cu apă clocotind, dă flacăra cât mai mică, suficient cât fierberea să nu se oprească. Astfel, orezul nu va fierbe prea agresiv, nu va mai da pe afară și se va găti și perfect, fără să fie nici prea umed, nici prea tare, nici prea pufos, nici lipsit de gust. 

Când toată apa a fost absorbită, stine focul, pune un prosopel între marginea oalei și capac și las-o așa încă 10-15 minute. Deși focul s-a stins, gătirea va continua, iar rezultatul va fi un orez fără cusur.

FOTO: Freepik.com / Kamran Aydirov

Tags: orez, orez fiert, truc