În 2017, au devenit virale zvonurile potrivit cărora orezul din plastic ar fi fost comercializat în mod înșelător ca fiind un aliment. Cu toate acestea, agențiile de siguranță alimentară nu au găsit încă dovezi care să confirme zvonurile.

Utilizați testul de apă

1. Cumpărați niște granule de plastic dacă vreți să faceți o comparație. Granulele de plastic sunt disponibile online și în unele magazine de materiale de artă. Acestea sunt folosite pentru a amortiza încărcătura în timpul transportului și, de asemenea, pentru meșteșuguri. Atunci când faceți experimente, puteți compara o mostră de orez din plastic cu orezul pe care doriți să îl testați.

2. Adăugați orezul într-un pahar cu apă. Dacă doriți să testați doar o porțiune mică, aruncați o lingură de orez într-o cană de apă. Dacă doriți să testați o porțiune mai mare, adăugați orezul într-o oală mare și acoperiți-l cu o cantitate de apă cu o înălțime cuprinsă între 5 cm și 7,5 cm (2 și 3 inci).

3. Se amestecă apa și se lasă să se decanteze. Se amestecă orezul cu apa timp de câteva secunde. Apoi așteptați aproximativ 30 de secunde pentru ca amestecul să nu se mai învârtă.
Căutați boabe care plutesc la suprafață. Din cauza densității sale, orezul se scufundă în apă. În cazul în care, după sedimentarea apei, se găsesc boabe care plutesc la suprafață, acestea trebuie să trezească suspiciuni. Diferența va fi evidentă dacă analizați și o mostră de granule de plastic. Puteți observa fragmente și fragmente de granule de plastic.
 
Este posibil să vedeți fragmente și bucăți de pământ și alte resturi plutind, dar toate boabele de orez ar trebui să se scufunde.
 
Pe lângă faptul că îi verifică autenticitatea, acțiunea de înmuiere și clătire a orezului înainte de a fi gătit elimină impuritățile și ajută la separarea boabelor. La final, veți avea un bol de orez fiert, care va fi mai pufos și mai puțin lipicios.