Printre cele mai frecvente opțiuni, găsim bucăți de pepene verde, pregătite în așa fel încât consumatorul este scutit de sarcina anevoioasă de a le tăia acasă.

De asemenea, cum aceste fructe sunt de obicei de dimensiuni mari, multe persoane preferă să cumpere cantități mai mici pentru a evita ca acestea să se strice în frigider.

Cu toate acestea, multe persoane se întreabă dacă este sigur consumul acestui tip de produs și dacă are aceleași condiții și beneficii ca și fructele cumpărate întregi. Un studiu realizat de AESAN clarifică această întrebare.

Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară a realizat un raport care explică ce se întâmplă cu condițiile de conservare a patru fructe care sunt vândute de obicei în jumătăți: pepenele roșu, pepene galben, ananas și papaya. Analiza explicată de Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor relevă următoarele:

Fructele tăiate au un termen de valabilitate mai scurt: păstrându-le în acest mod, există un risc mai mare de dezvoltare a microorganismelor patogene, cum ar fi Salmonella.

Cu cât sunt mai acide și mai coapte, cu atât riscul de alterare și contaminare este mai mare: dintre cele patru fructe, ananasul prezintă cel mai mare risc de contaminare și alterare, ceea ce se explică prin faptul că este un fruct mai acid.

Acesta trebuie păstrat timp de până la trei ore la temperatura camerei: acest lucru nu implică un risc microbiologic semnificativ, deși temperatura ambiantă nu trebuie să depășească 25ºC. De asemenea, locul trebuie să fie aerisit și protejat de lumina soarelui.

Ar trebui să fie refrigerat imediat: sub 5°C.