Pepenele verde este unul dintre cele mai consumate fructe în sezonul estival, datorită capacității sale mari de a ne hidrata. Cu toate acestea, este foarte important să fim foarte atenți atunci când consumăm pepene. 

Specialiștii atrag atenția că un pepene roșu care are miezul din interior crăpat poate fi periculos pentru sănătate, deoarece acest semn arată ca a fost crescut cu îngrășăminte chimice. 

Mulți agricultor grăbesc creșterea pepenilor cu ajutorul agenților de accelerare, iar miezul crăpat poate fi un semn că pepenele a fost crescut sintetic. 

Un alt semn la care trebuie să fim atenți înainte de a consuma un pepene este culoarea semințelor. Daca acesta are foarte multe semințe albe, înseamnă ca a avut o creștere accelerată, iar acestea nu au avut timp să se coloreze. 

"Pepenii care nu au fost injectaţi mai au printre seminţe şi unele albe, necoapte cum le spunem noi, dar asta nu înseamnă că i-am injectat cu ceva, pur şi simplu acea sămânţă este sterilă, stearpă. Mai rămân în pepene câteva seminţe care nu au timp suficient să se coacă", explică Daniela Iancu, producător de pepeni din localitatea Dăbuleni, citată de agrointel.ro

Una dintre cele mai folosite substanțe pentru coacerea forțată a pepenilor este Forchlorfenuron. Aceasta a fost interzisă în Europa, dupa ce a fost testată pe şoareci în Statele Unite ale Americii și s-a observat că la doza maximă administrată, 400 de grame pe kilogram de masă corporală, apare alopecia. 

Testul pe care trebuie să îl faci ca să  vezi dacă pepenele conţine coloranţi

Pune o bucată de pepene într-un pahar cu apă amestecată cu o lingură de oțet. Dacă apa se va colora înseamnă că pepenele a fost injectat cu coloranți. Dacă apa rămâne la fel, înseamnă că pepenele este bun.