Cu toate acestea, fiecare fruct are o compoziție nutrițională diferită, astfel încât se pot face comparații între ele. În cazul pepenelui galben și al pepenelui roșu există mai multe diferențe, unele mai accentuate decât altele, dar ambele sunt totuși opțiuni ideale pentru a fi incluse în dieta noastră.

Echilibrul caloric

În timp ce pepenele roșu conține doar 28 kcal, pepenele galben are 55 kcal, adică aproape dublu. Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că pepenele galben îngrașă mai mult, deoarece ar trebui să se țină cont de alți factori. 

Echilibrul apei

Acesta se referă la cantitatea de apă din fiecare dintre aceste fructe. Pepenele roșu are 93 de grame de apă la 100 de grame de produs, în timp ce pepenele galben are o medie de 86 de grame de apă la 100 de grame de produs. Acest lucru înseamnă că pepenele roșu are totuși un avantaj față de pepenele galben, deoarece are un procent mai mare de apă.

Zaharuri libere și fibre alimentare

Pepenele roșu furnizează 5,6 grame de carbohidrați, toți fiind aproximativ în părți egale de molecule de glucoză și fructoză. 

În schimb, pepenele galben are 12,4 grame de carbohidrați, din care 1,6 grame sunt glucoză liberă, 1,3 grame fructoză și 9,50 grame zaharoză, care este atât glucoză, cât și fructoză. Deși nu afectează indicele glicemic, fructoza este în cele din urmă metabolizată în același mod ca și glucoza. Prin urmare, putem concluziona că zaharurile libere din 100 de grame de pepene galben sunt 14,2, toate glucide. Echivalentul a aproximativ trei cuburi de zahăr pe felie.

În ceea ce privește fibrele alimentare, pepenele galben are 0,73 grame la 100 de grame, iar pepenele roșu 0,4 grame, ceea ce nu reprezintă o mare diferență în favoarea pepenelui roșu atunci când vine vorba de moderarea încărcăturii glicemice, care este cea care face ca adesea excesul de energie din alimente să fie depozitat în zona abdominală și în fese sub formă de grăsime.

Vitamine

Deși vitaminele nu joacă un rol semnificativ în obezitate, cel puțin nu în mod direct, este important să știm dacă un fruct le conține. În acest caz, pepenele galben este superior pepenelui roșu în ceea ce privește conținutul de vitamina C, deoarece acesta oferă 32 mg, față de doar 6 mg în cazul pepenelui roșu. În ceea ce privește ß-carotenoidele, pepenele roșu are 670 µgrame, iar pepenele galben doar 175 µgrame.

În ceea ce privește vitamina A, pepenele galben oferă 112 µgrame, iar pepenele roșu doar 35 µgrame. Totuși, pepenele roșu câștigă în ceea ce privește acidul folic, care oferă 4,5 µgrame, față de 2,7 µgrame la pepenele galben.

Cu aceste date, se poate spune că pepenele roșu îngrașă mai puțin decât pepenele galben, dar este important de reținut că acesta din urmă are o cantitate mai mare de vitamine. De asemenea, așa cum am menționat anterior, consumul de fructe este întotdeauna sănătos și va fi o opțiune mai bună decât consumul de carbohidrați sau grăsimi.