100 de grame de maioneză conţin nu mai puţin de 733 de calorii. Doar o lingură de maioneză furnizează 110 calorii. Tot în 100 de grame de maioneză sunt înglobate 80 de grame de grăsimi şi 67 de miligrame de colesterol.
Dacă aveţi poftă de maioneză, nutriţioniştii vă sfătuiesc să o preparaţi în casă, din ouă proaspete şi ulei de măsline. După preparare, maioneza nu trebuie păstrată mai mult de 1-2 zile în frigider, deoarece se poate altera foarte uşor, devenind toxică.
Pe lângă faptul că este delicioasă, maioneza este mult mai versatilă decât am fi crezut. Poate că nu știați, dar mobilierul din lemn se recondiționeză și cu ingrediente simple, din gospodărie: lapte, nucă, vin roșu, pastă de dinți, maioneză, etc.
Există mai multe remedii ce pot fi folosite pentru a îndepărta petele de apă de pe suprafețele din lemn, precum mobilă sau podele. De asemenea, există si detergenți comerciali care pot îndepărta petele de apă, dar aceștia au prețuri destul de ridicate.
Maioneza îndepărtează petele de apă de pe mobilierul din lemn
Maioneza poate să nu fie bună pentru talie, dar este perfect sigură pentru lemn. Uleiul din maioneză se poate infiltra în lemn și poate îndepărta umezeala, făcând ca o pată să dispară.
Iată cum procedăm:
- Îmbibăm o cantitate mică de maioneză pe o cârpă curată
- Testăm o zonă care nu este vizibilă pentru a ne asigura că este în regulă să continuăm
- Frecăm maioneza în pata de apă ușor și o lăsăm să stea peste noapte
- Dacă maioneza se usucă, aplicăm din nou, dacă este necesar
- Ștergem maioneza și pata cu o cârpă umedă
Maioneza repară zgârieturile din lemn
Maioneza repară foarte eficient zgârieturile și crăpăturile din lemn. Se umple micile crăpături cu maioneză, apoi netezim deasupra, îndepărtând excesul. Rezultatele se văd în câteva zile. Uleiurile și proteine din ou fac lemnul să se umfle, ceea ce micșorează fisura, făcând-o invizibilă. Maioneza este ideală pentru a curăța obiectele din fildeș și os, redând culoarea naturală.
Tot cu maioneză poţi să cureţi oglinzi, pahare şi urmele lipicioase rămase de la etichete pe sticle sau pe alte recipiente.
Petele de apă de pe mobilă dispar și prin frecare cu pastă de dinți. La petele dificile se adaugă și puțin sodiu. Se lustruiește apoi locul cu o cârpă moale.
Share în bucate cu Alex Petricean - Hummus de conopida