Atunci când vorbim despre oameni bogaţi nu ar trebui să ne referim strict la milioanele pe care le au în conturi, ci la cât de educate sunt aceste persoane şi ce obiceiuri sănătoase adoptă acestea. Ai auzit vreodată de sparanghel alb, ulei de trufe sau caviar negru?
Scurt istoric al obezitatii şi legatura acestei afecţiuni cu oamenii bogaţi
Acestea sunt câteva dintre alimentele pe care le consumă adesea cei mai bogaţi oameni din lume. Toate aceste produse au un lucru în comun: sunt sănătoase şi proaspete!
Înainte, cam acum o sută de ani, se spunea că doar oamenii bogați își puteau permite să se îngrașe. Doar ei îşi puteau permite luxul de a sta acasă, fără să muncească. Chiar și așa, să vezi vreo persoană care era supraponderală era foarte rar. Abia în anii 1970, obezitatea sau excesul de greutate a început să fie o problemă recognoscibilă.
La început, acest lucru a fost un mister. Obezitatea pe o scară atât de largă nu mai fusese văzută până atunci. Obezitatea provoca hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet de tip II și o nouă boală numită Sindromul metabolic.
În această perioadă, diabetul a încetat să mai fie numit diabet zaharat, deoarece cercetătorii medicali și-au dat seama că această boală de temut nu era cauzată de consumul de zahăr. A fost redenumit Diabet de tip 1, pentru tipul moștenit, și de tip II, pentru tipul care se dezvoltă mai târziu în viață.
Cu toate acestea, unii oameni păreau să fie imuni la obezitate. Acești oameni rămâneau zvelți și subțiri, în timp ce cei din jurul lor căpătau o greutate tot mai mare. Multe teorii au apărut în jurul motivelor pentru care se întâmpla acest lucru.
La început, era vorba despre teoria caloriilor ingerate și a caloriilor eliminate. Această teorie susținea că oamenii pur și simplu mâncau prea multe calorii și nu făceau suficiente exerciții fizice. Această teorie a fost foarte populară în anii 1970. Soluția era să mâncăm mai puțin și să facem mai multă mișcare. Prin urmare, kilogramele ar scădea. Dar puțini oameni au reușit cu aceste diete restrictive de calorii.
În anii 1980 a apărut "Revoluția dietelor", (cartea) doctorului Robert Atkins. Teoria sa era că, dacă oamenii ar mânca doar proteine, și nu carbohidrați, (cum ar fi cereale, dulciuri și fructe), organismul ar fi forțat să își ardă singur grăsimile. El a fost chirurg cardiolog și s-a săturat să-și vadă pacienții murind din cauza arterelor înfundate. Această dietă a luat amploare, mai ales pentru că nu era restricționată caloric. Singura problemă aici este că această "dietă" nu a fost niciodată testată clinic. A fost doar o teorie.
Noile studii de la sfârșitul anilor 2000 au dovedit că nu cât de mult mănâncă oamenii, ci ceea ce mănâncă este cauza epidemiei de obezitate din cultura occidentală!
În 2018 s-a descoperit că îndulcitorii artificiali sunt cauza obezităţii. Acest lucru se datorează faptului că toți îndulcitorii artificiali, inclusiv cel mai utilizat pe scară largă, siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (care nu are nicio legătură cu siropul de porumb vândut pe rafturile magazinelor alimentare), și care se mai numește și izoglucoză, ucid bacteriile utile necesare pentru a digera alimentele.
Pe lângă aceasta, la începutul anilor 2000, FDA, (US Food and Drug Administration), a încercat să elimine grăsimile trans, sau uleiurile hidrogenate, din toate alimentele, dar a reușit doar parțial. Aceste grăsimi dăunătoare nu pot fi digerate în organism și se acumulează în artere în timp, provocând atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Ce mănâncă, de fapt, cei mai bogaţi oameni ai lumii
Astfel, dacă vrei să afli ce mănâncă, de fapt, oamenii bogaţi ai lumii trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:
Nu beau sucuri sau băuturi răcoritoare care sunt îndulcite! Ei beau în schimb apă filtrată. În dieta lor, oamenii bogaţi includ cafeaua sau ceaiul.
Nu consumă mâncare de tip fast-food sau alimente vândute în magazinele de proximitate sau deja preparate. Aceasta înseamnă alimente precum hot dog, burgeri gata preparați, snacks-uri, chipsuri, prăjituri și bomboane sau alte alimente care au sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.
În schimb, oamenii bogaţi mănâncă multe fructe şi legume proaspete, cumpărate de la producătorii locali. Fructele precum piersicile, prunele, caisele, cireşele, strugurii, afinele nu trebuie decojite înainte de consum.
De asemenea, din meniul oamenilor bogaţi nu lipseşte peştele proaspăt, care este o sursă de proteine cu conținut scăzut de grăsimi și conține uleiuri sănătoase. Peștele la conservă este o sursă bună de uleiuri naturale. Atenție însă la peștele congelat, care ar putea avea adaosuri chimice. Consumă cereale integrale, care sunt necesare pentru sănătatea inimii.