Varza murată are o perioadă lungă de valabilitate, fie că o cumperi din comerț, fie că o pui chiar la tine acasă. Trebuie să acorzi, însă, atenție câtorva detalii pentru a te asigura că este sigură pentru consum, deoarece și varza fermentată poate să se altereze.
Ce perioadă de valabilitate are varza murată
Delicioasă și bogată în vitamine esențiale pentru organism, varza murată este greu să se strice. Și totuși și ea poate să se altereze și să își piardă proprietățile. Valabilitatea ei depinde, în general, de condițiile de depozitare. Varza murată stricată miroase de obicei foarte neplăcut, a acru, iar culoarea acesteia este mult mai lăptoasă decât ar trebui. De asemenea, frunzele se înmoaie excesiv, caz în care este mai bine să renunțați la a o consuma.
Și totuși iată cât poate fi păstrată varza murată:
• varza murată depozitată în butoaie poate rămâne proaspătă chiar și 8 luni, cu condiția să fie depozitată la temperaturi între -1 și 4 grade Celsius;
• varza murată ținută în borcan de sticlă este bine să fie consumată în cel mult 2 săptămâni; îi puteți prelungi, însă, valabilitatea, dacă puneți deasupra un strat de ulei de aproximativ 2 cm. Atenție, însă! Dacă temperatura la care este ținută nu este mai mică de 10 grade Celsius, valabilitatea sa nu va fi mai mare de cinci zile.
• varza murată din comerț, care se cumpără de obicei ambalată în pungi vidate, își păstrează calitatea și proprietățile până la 7 zile, la temperaturi de 4 grade Celsius.
Multe gospodine preferă, însă, să scurgă foile de varză murată și să le păstreze la congelator pentru a le putea folosi ulterior la împachetarea sarmalelor, la gătirea unei verze călite sau la salate.
În ce nu ar trebui să depozitezi varza murată
Recipientele din aluminiu sunt total contraindicate pentru stocarea verzei murate. Acest metal oxidează în contact cu acidul lactic, iar gustul verzei fermentate va fi foarte neplăcut.
Plasticul este și el controversat, când vine vorba despre contactul cu varza murată și substanțele rezultate în urma fermentării, însă majoritatea folosesc bidoane sau chiar butoaie din plastic gros atunci când pun varza la fermentat pentru iarnă.
Dacă este posibil, cel mai indicat este să țineți varza murată în recipiente din lemn, așa cum făceau bătrânii de la țară, ori chiar în găleți sau oale emailate, cu condiția ca smalțul să nu fie sărit.
Varza, crudă sau murată, sursă importantă de vitamine
Varza este o sursă reală de vitamina A, B, C și K. Ea este foarte des folosită în curele de slăbire datorită numărului foarte mic de calorii; are foarte puțini carbohidrați, grăsimi și proteine, iar cele aproximativ un miliard de bacterii lactice vii pe gram stimulează sistemul imunitar și ajută flora intestinală.
Varza murată este, la rândul ei, foarte bogată în vitamine și minerale (acid ascorbic, vitamina C, acid folic, magneziu); este chiar mai sănătoasă decât cea proaspătă datorită bacililor acidolactici produși prin fermentare și care o îmbogăţesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 şi B9.
De asemenea, varza murată este singurul aliment de origine vegetală care conține vitamina B12, ce ajută corpul să lupte cu îmbătrânirea, anemia și oboseala. Vitamina U, descoperită în 1948 în varza murată, protejează, totodată, tractul gastro-intestinal și previne apariția ulcerului; de asemenea, grație celor peste 10 miliarde de bacterii benefice (la 150 de grame), ajută digestia, mișcarea intestinelor și îndepărtarea eficientă a toxinelor.
Zeama de la varza murată poate fi consumată de cei care suferă de afecțiuni ale vezicii biliare, ale stomacului sau care au paraziți precum giardia.