Cea mai bună varză murată pentru sarmale este cea recoltată toamna, cu frunza fină, cu căpăţânile îndesate, pline si frunzele ferme, fără să fie afectate de dăunători. 

Dimensiunea căpăţânii să aibă maximum 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de 10 centimetri. Fiecare căpățână se taie drept de la cotor, apoi se scobește și se adaugp sare. Varza se așază în butoi cu cotorul în sus. 

Pentru a rezista cât mai mult timp, este bine să adaugi din când în când în butoi puțin zahăr. Totodată, ca să nu se acrească prea tare se pune în butoi și o bucată de lemn de mesteacăn. Primele trei straturi de frunze trebui îndepărtate. De asemnea, butoiul trebuie curățat temeinic înainte de a pune varza. 

Când se pune varza la murat  

Potrivit tradiției, varza se pune la murat după ce cade bruma, în a doua jumătate a lunii octombrie. Mai exact, de Sfântul Dumitru, 26 octombrie, până la Sfinții Mihail și Gavriil. Se spune că în această perioada iese cea mai bună varză murată, iar zeama ei se menține limpede până primăvara târziu. 

foto: shutterstock.com