Noul studiu sugereaza faptul ca bacteria Lactobacillus, existenta in napii japonezi murati ("Suguki"), dar si in varza murata, are capacitatea de a intari sistemul imunitar si ar putea ajuta organismul sa lupte eficient impotriva gripei.
Se crede ca aceasta bacterie are capacitatea de a preveni tulpini mai periculoase ale virusului gripal, precum H1N1 si gripa aviara letala H7N9, care a izbucnit recent in China. O bautura probiotica care contine tulpina KB290 a virusului gripal este in prezent testata pe pacienti umani, dupa ce a fost testata pe soareci.
Potrivit cercetatorilor niponi, un strat protector de zahar, denumit exopolizaharid, care protejeaza bacteria impotriva sucurilor acide din stomac s-ar putea afla in spatele puterilor tamaduitoare ale napului japonez. Savantii niponi cred ca descoperirea lor va conduce la aparitia pe piata a unor noi medicamente care vor contine acea bacterie.
Pana ajung si la noi, consuma cat mai multa varza murata. Daca pe masa bunicilor noastre nu lipsea niciodata, occidentalii abia acum au descoperit-o. Nutritionistii britanici recomanda “varza ieftina, murata” pentru numeroasele proprietati asupra intregului organism. Citeste mai multe despre beneficiile varzei murate aici.
Sursa: Mediafax