Bruxelles – Belgia
Nu este unul dintre targurile cu traditie de sute de ani din Europa, dar este cel mai bogat in ciocolata si bere buna. Festivalul Plaisirs d'Hiver (Placerile Iernii) a debutat in 2002 si cuprinde si o piata cu delicatese aflata in Piata Sainte Catherine din Bruxelles. Sute de casute cu vanzatori ambulanti insufletesc atmosfera, iar printre ei vei gasi si pe cei care pregatesc delicii culinare: oale mari cu midii si melci de mare, foie gras, waffe belgiene, gogosi (croustillon), ciocolata calda. Cumparaturile se opresc la Fishmarket, care e transformata in fiecare iarna intr-un patinoar.
Cand: 30 noiembrie – 6 ianuarie
Copenhaga – Danemarca
Unul dintre cele mai spectaculoase targuri de Craciun are loc la Copenhaga in Gradinile Tivoli. Pe malul lacului, printre miile de beculete care impodobesc aleile, 1.800 de casute pline de cadouri asteapta vizitatorii. Poti sa razi in nas frigului de afara cu o gogoasa cu inghetata si dulceata de coacaze (æbleskiver), o clatita sau turta dulce si poti bea un gløgg (vin rosu fiert servit fierbinte cu stafide, migdale, scotisoara si cuisoare inmuiate in prealabil in schnapps). Cele mai dragute aparitii sunt elfii numiti de danezi nisser, despre care traditia spune ca aduc daruri daca le lasi un bol cu budinca in podul casei.
Cand: 16 noimebrie – 23 decembrie
Munchen – Germania
Un brad imens decoreaza in fiecare an Marienplatz, unde se aduna zilnic localnici si turisti pentru targul de Craciun. Ii vei gasi gustand celebrii carnati bavarezi, clatitele cu cartofi (reiber-datschi), vin fiert (glühwein) si turta dulce (Lebkuchen). Copiii vor fi fericiti sa incerce sa confectioneze singuri jucarii din lemn si sa pregateasca dulciuri de Craciun la atelierele ce au loc in cladirea primariei.
Cand: 25 noiembrie -24 decembrie
Praga – Cehia
In Piata Wenceslas si in Piata vechiului oras, langa turnul cu ceas, au loc cele mai cunoscute targuri de Craciun din capitala Cehiei. Pe langa decoratiunile de Craciun, marionete si cristalurile de Boemia, ai toate sansele sa-ti umpli sacul cu dulciuri: turta dulce cu miere, vánocvka (o placinta cu multe stafide) sau vosí hnízda' (biscuiti cu nuca si aroma de rom). Nici la capitolul bauturi nu scapi de dulcegarii. Poti incerca un pahar de mied (o bautura facuta din apa si miere) sau vin fiert. Daca te incanta carnurile, atunci cu siguranta sunca fripta si carnatii vanduti la orice colt de strada iti vor face cu ochiul. Gusta-le langa un Pilsner Urquell, mandria berarilor cehi.
Strasbourg - Franta
Aici are loc unul dintre cele mai vechi targuri de Craciun din Franta. Influentele germane se resimt puternic, asa ca in meniuri vei gasi multe denumiri nemtesti. Ceea ce o sa iti atraga cu siguranta atentia sunt canile in care se serveste vinul fiert pentru ca au forma unei ghete si sunt la mare cautare printre vanatorii de suveniruri. La capitolul mancare trebuie sa iti treci pe lista pretzel (covrigii nemtesti), castanele coapte si biscuitii cu unt parfumati cu anason sau vanilie (bredele). O specilitate alsaciana pe care trebuie sa o incerci este Flammekeuch. In traducere ar insemna tarta flambata, dar nu este o tarta in adevaratul sens, ci mai degraba un quiche cu sunca, ceapa si smantana.
Cand: 24 noiembrie – 31 decembrie
Dar pana ajungi in aceste destinatii, poti vizita si Targul de Craciun din Bucuresti, plin de tentatii culinare si cadouri pentru cei dragi.
Cele mai delicioase retete de Craciun, vinurile perfecte pentru masa de sarbatori, povesti de suflet, recomandari pentru cele mai interesante locuri de vizitat in aceasta perioada, povestile celor mai buni bucatari ai momentului - le gasesti pe toate in revista digitala Foodstory.ro. Rasfoieste-o chiar acum!