Anul Nou chinezesc inseamna nu numai un nou inceput, ci si o serie de simboluri si superstitii care se presupune ca influenteaza viitorul. Printre ele si mancarea joaca un rol important. Multe dintre traditiile chinezesti inseamna, de fapt, trimiterea catre cosmos a unui mesaj prin lucruri care reprezinta idei. Iar mancarea pare sa fie mesagerul perfect pentru ca inseamna abundenta, casa, familie, sanatate, bogatie, darurie. Fiecare ingredient pus pe masa in aceste zile are rolul lui. Ouale simbolizeaza fertilitatea, homarul – energia, crevetele – norocul, rata – fidelitatea, perele – prosperitate, iar pachetelele de primavara – bunastarea.

Chiar daca nu crezi in astfel de superstitii, noi spunem ca nu e un moment mai bun in care sa celebrezi bucataria asiatica ca acum. Si macar de dragul Anului Nou chinezesc incearca mancarurile care se spune ca iti vor aduce numai bine.

Portocale si rodii

Portocalele sunt printre cele mai cunoscute simboluri ale Anului Nou chinezesc si reprezinta norocul. Pe parcursul celor doua saptamani de sarbatoare aceste fructe sunt prezente peste tot si sunt un dar obisnuit intre prieteni. Se spune ca trebuie sa le oferi cu ambele maini si sa nu renunti chiar daca cel ce le primeste este obligat sa refuze prima oara darul.

Rodiile, pe de alta parte, sunt pretuite pentru semintele numeroase care vorbesc despre fertilitate, dar si pentru culoarea rosie ce indeparteaza spiritele rele.

Si alte fructe pot fi oferite in dar. Pomelo sau pepenii galbeni simbolizeaza familia si faptul ca aceasta va ramane unita peste an.

Taiteii

Celebrii taitei de orez sunt o mancare ce nu lipseste de pe mesele obisnuite ale chinezilor. De Anul Nou acestia simbolizeaza viata lunga si se spune ca nu trebuie in niciun chip taiati sau rupti, ci serviti in bucati cat mai lungi.

Puiul (sau rata)

Este obisnuit sa se gateasca o pasare intreaga de Anul Nou pentru ca aceasta simbolizeaza renasterea, unitatea si prosperitatea unei familii. Ca sa pastrezi traditia ar trebui sa pregatesti pasarea fara sa ii tai nici macar capul si ghearele, tocmai pentru a marca unitatea.

Cruditati

Anul nou inseamna si inceputul sezonului agricol in China si este celebrat cu o multime de legume si cruditati. Obiceiul spune ca pe masa familiei trebuie sa se afle si un platou care sa cuprinda inimi de bambus pentru putere si longevitate, varza chinezeasca pentru prosperitate si seminte de lotus pentru fertilitate.

Peste

Se spune ca e bine sa pui pe masa un peste intreg si sa pastrezi jumatate pentru a doua zi. In chineza peste se pronunta in acelasi fel ca belsug, asa ca pastrarea unei parti pentru ziua urmatoare inseamna pastrarea blesugului pentru viitor.

In cele 15 zile de sarbatoare chinezii evita, in general, mancarurile albe pentru ca poarta ghinion. Sunt, insa, regiuni in care albul este considerat o culoare a puritatii si adesea este servit tofu de Anul Nou. Sunt apreciate, insa, toate mancarurile viu colorate in rosu, portocaliu, verde sau auriu.

Anul Nou chinezesc se sarbatoreste in China, dar si Hong Kong, Singapore, Thailanda, Indonezia, Filipine si alte tari cu o importanta comunitate de chinezi.

Daca ti-am facut pofta de bucatarie asiatica iti propunem sa incerci cateva din retetele noastre: