Miezul de cocos (adica partea alba ce se ascunde sub coaja tare) este bogat in fier si este o sursa buna de potasiu. Desi contine grasimi saturate, acestea sunt importante pentru sistemul imunitar, imbunatatesc digestia si ajuta organismul sa absoarba mineralele. Chiar si pielita subtire si maro, care acopera partea alba, este comestibila si este o sursa buna de fibre.
Cocosul (miezul crud, laptele de cocos sau apa de cocos) este ingredient principal in bucatariile tropicale: de la cea asiatica pana la bucataria indiana sau jamaicana. Laptele de cocos da o savoare specifica si un gust dulceag in curry-uri si tocanite, iar bucatile de miez de cocos dau o textura crocanta in salate, prajituri sau biscuiti.
Daca nu stii cum sa folosesti cocosul, iata cele mai simple variante:
- prajeste miez de cocos si adauga-l in amestecul de cereale si fructe pentru iaurtul de dimineata.
- poti sa mananci bucati de cocos crud la gustare, alaturi de nuci si seminte
- presara fulgi de cocos intr-o salata de fructe tropicale cu banane, mango, papaya si portocale
- foloseste apa de cocos in amestecuri de bauturi pentru cocktailuri
In cazul in care vrei sa incerci retete mai complicate in care savoarea fructului sa competeze gusturile altor ingrediente, iti propunem 3 retete gustoase.
Bomboane cu cocos (fara gluten)
Pentru ca multa lume asociaza gustul de cocos cu cel al deserturilor nu puteam sa sarim peste retetele dulci. Aceste bomboane sunt usor de facut in casa si sunt un desert care le va placa si celor cu intoleranta la gluten, cu alergii la nuci si alune sau fanilor dietei vegane.
Ingrediente (pentru 12 bucati):
- 130g fulgi de cocos
- 2 lingurite ulei de cocos incalzit
- 3 linguri sirop de artar
- 2 linguri lapte de cocos
- ½ lingurita extract de vanilie
- ½ lingurita scortisoara
- un praf de sare de mare
Pune 75g din fulgii de cocos impreuna cu uleiul intr-un robot de bucatarie. Mixeza la viteza mare pana cand obtii o pasta (nu trebuie sa fie la fel de cremoasa ca untul).
Adauga siropul de artar, laptele de cocos, vanilia, scortisoara si un praf de sare si amesteca bine pana cand totul se omogenizeaza. Adauga 40g din fulgii de cocos si ameteca pana se combina.
Formeaza din aceasta pasta 12 bilute mici si tavalestele prin fulgii de cocos ramasi. Tine-le la frigider cel putin o ora inainte de servire.
Sursa reteta si foto: The Kitchn
Garnitura de orez cu fasole si lapte de cocos
O reteta originara din Honduras, cu influente tropicale, buna de servit langa fructe de mare sau peste.
Ingrediente (pentru 8-10 portii):
- 60ml ulei de rapita
- 5 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 ceapa mica, tocata marunt
- 1 tulpina de telina, tocata marunt
- ½ ardei rosu gras, tocat marunt
- 500g orez cu bob lung
- 1½ lingurita chimion macinat
- 1 lingurita piper
- 1 lingurita zahar
- 800ml lapte de cocos
- 400ml supa de pui
- 400g fasole rosie din conserva, scursa
- ½ legatura coriandru proaspat, tocat
- sare
Incinge uleiul intr-o tigaie adanca, la foc mediu. Caleste pana se inmoaie (in jur de 10 minute) usturoiul, ceapa, telina, ardeiul. Adauga orezul, chimionul, piperul si zaharul si prajeste timp de 1 minut.
Toarna lapele de cocos si supa si lasa-le sa fiarba. Redu intensitatea focului, adauga fasolea si coriandrul si condimenteaza cu sare. Gateste la foc mic in jur de 30 de minute pana cand orezul se inmoaie.
Sursa reteta si foto: Saveur.com
Supa Thai cu pui si cocos
Este o reteta in care se simte puternic aroma de lemongrass. Va fi un deliciu exotic si parfumat pentru masa de pranz.
Ingrediente (pentru 4 portii):
- 230ml lapte de cocos
- 750ml supa de pui
- 1 tulpina lemongrass, taiata in bucati mici zdrobite cu lama unui cutit
- 1 bucata de ghimbir (2cm grosime) zdrobita
- 800g piept de pui dezosat taiat in fasii
- 2 linguri sos de peste
- 2 ardei iuti rosii
- sucul de la 1 lime
- 2-3 fire coriandru tocat pentru decor
Amesteca laptele de cocos, cu supa de pui, lemongrass si ghimbirul zdrobit intr-o oala. Pune totul pe foc mediu si fierbe-le timp de 15 minute, amestecand constant.
Adauga fasiile din pipet de pui, sosul de peste si ardeii iuti. Lasa sa de in clocot si apoi acopera oala. Fierbe la foc mic, innabusit, pana cand carnea se inmoaie.
Adauga sucul de lime si serveste supa cu putin coriandru tocat.
Sursa reteta si foto: Food Republic
Desi cea mai grea parte este sa spargi si sa scoti la iveala miezul parfumat dintr-o nuca de cocos, merita efortul si nici nu e atat de greu. Iti aratam cum se face in videoclipul de mai jos.