Cei mai multi privim delicatele betisoare chinezesti doar ca ustensile bune pentru mancat preparate asiatice in mod traditional. Am aflat, insa, ca pot fi de folos si la gatit.
Unii bucatari le recomanda in loc de spatule sau linguri de lemn pentru pregatirea oualor “jumari”, acea omleta amestecata in tigaie. Pe langa asta le poti folosi si pentru a intoarce sau ridica alimente pe care le prajesti in ulei incins sau la amestecarea taieteilor in supe.
Practic, orice ai putea face cu un cleste de bucatarie, poti face si cu betisoarele chinezesti, cu conditia sa stii sa le manuiesti ca la carte, altfel risti sa iti arzi si degetele, si mancarea.
Julia Child este unul din bucatarii faimosi care iubea betisoarele chinezesti. Marturisea ca le folosea pentru a ridica din oala fierbinte peste sau legume ca sa verifice daca sunt gata, pentru a scoate muraturi sau masline din borcane, pentru a amesteca sosuri, pentru a aera orezul fiert sau pentru a intoarce perparate in tava din cuptor.
Daca ai betisoare chinezesti de calitate, le poti folosi chiar si ca frigarui pentru preparate la gratar, fara sa iti fie teama ca le strici. Cele mai bune sunt cele din lemn de bambus. Cele din plastic se vor topi la caldura, iar cele din metal vor fi un bun conductor al caldurii si pot provoca arsuri.