Asia are bucatarii colorate si delicioase, diferite prin ingrediente si arome, dar unite aproape toate prin acelasi vas de gatit: wok-ul. O tigaie mare, cu pereti abrupti, usor de manuit de orice bucatar. Desi cel mai adesea este asociata gatitului dupa metoda “stir-fry”, adica mancare prajita rapid prin agitare, un wok isi face bine treaba si in alte situatii.
Trebuie, totusi, sa fii atent la ce se petrece pe aragaz pentru ca gatitul la wok se produce rapid, pe foc iute si ingredientele se pot arde usor. In plus, nu poti folosi orice tip de ulei. Sunt recomandate uleiul de floarea sorelui, uleiul de porumb, uleiul de soia sau uleiul de arahide, dar mai putin uleiul de masline sau untul pentru ca au un punct de ardere mai scazut.
Cele mai bune metode de gatit la wok
1.Mancare prajita rapid prin agitare – stir fry
Este metoda inventata de chinezi si, de cele mai multe ori, presupune gatirea unor ingrediente taiate in bucati mici, in ulei incins, pe flacara mare si pentru un timp scurt. Forma speciala a acestei tigai permite si incingerea peretilor atat de bine incat sa gateasca ingredientele rapid si cu putin ulei. Ca sa nu dai gres cu aceasta metoda pregateste-ti de la inceput toate ingredinetele. Taie carnea si legumele in bucati de aproape aceeasi marime si incinge bine wok-ul. Pe masura ce adaugi ingredientele nu uita sa agiti si sa misti wok-ul pentru a asigura o prajire uniforma a acestora.
2. Mancare prajita in baie de ulei
Pentru ca wok-ul e o tigaie adanca si are forma concava, vei folosi mai putin ulei decat ai pune intr-o tigaie normala ca sa obtii aceleasi rezultate. In plus vei putea praji mai multe ingrediente deodata fara sa supra-aglomerezi tigaia. Ca sa nu dai gres cu aceasta metoda, nu pune ulei decat pana la jumatatea wok-ului si usuca bine de apa sau alte lichide ingredientele, inainte sa le pui la prajit. Daca ai indemanare, foloseste betisoarele chinezesti ca sa adaugi, pe rand, ingredientele in uleiul incins.
3. Mancare gatita la aburi in cosulete de bambus
Aceeasi forma unica a wok-ului tau il face perfect pentru a aseza in el un cosulet de bambus cu capac pentru a gati preparate la aburi: de la legume, pana la creveti. Pune apa la fiert in wok, astfel incat sa nu atinga cosul de bambus. Cand apa fierbe, lasa focul la intensitate mica sau medie si pune deasupra ei cosuletul, apoi ingredientele. Acopera cu capacul cosului si apoi un capac pentru wok si lasa sa se gateasca. Ai grija sa iei ingredientele folosind clesti de bucatarie sau o ustensila cu coada lunga pentru a te feri de aburii fierbinti.
4. Afuma ingrediente la wok
Afumarea este una dintre cele mai exotice tehnici pe care le poti experimenta intr-un wok. Pentru ca e atat de mare si incapator, un wok poate avea suficient spatiu incat sa permita fumului sa circule usor in jurul ingredientelor. Metoda este extrem de simpla. Presara la baza wok-ului frunze de ceai (pentru aroma) sau alte mirodenii, zahar (care se caramelizeaza si indulceste mancarea) si orez (care actioneaza ca o sursa de combustibil). Acopera wok-ul cu folie de aluminiu. Pune la baza lui ingredientele de mai sus. Pune peste ele un gratar care sa incapa in wok si aseaza carnurile sau alte ingrediente pe care vrei sa le impregnezi cu fumul aromat. Incinge wok-ul pana cand ingredientele de la baza incep sa fumege. Acopera cu un capac si lasa sa se infuzeze timp de 15 minute, la foc mic.