Celor carora nu le place apa, consuma bauturi gazoase ce nu potolesc suficient setea si uneori si alcool, specialistii le spun ca, in pofida aparentelor, alcoolul nu hidrateaza, nici chiar berea. Bauturile gazoase nu fac setea sa treaca, iar apa cu bule este adesea prea sarata. In aceasta situatie se recomanda ca in apa sa se puna cateva ingrediente care sa o faca mai placuta, de preferinta produse bio. Nu strica nici cateva cuburi de gheata, iar hidratarea este asigurata.

Citronada

Este o bautura usor de pregatit si, in plus, acidul citric stimuleaza secretia bilei in ficat, iar fibrele din lamaie faciliteaza tranzitul intestinal. Datorita calitatilor antioxidante si vitaminei C, lamaile ajuta la intarirea sistemului imunitar si potolesc setea datorita aciditatii.

Pentru o carafa de citronada naturala sunt necesare cinci lamai verzi. Dupa ce se inlatura extremitatile, se taie rondele de 2 milimetri grosime, se pun intr-o carafa si se toarna apa. Se acopera si se pune la rece cel putin doua ore inainte sa fie servita. Se recomanda sa se consume in doua zile de la preparare.

Apa proaspata se potriveste foarte bine cu ierburi aromate, ca rozmarinul, menta sau busuiocul, astfel de bauturi aromate putand fi consumate de cei carora nu le plac bauturile dulci. Bine spalate inainte, aceste ierburi aromate dau apei prospetime si gust. Cei sensibili la gustul amar al unora dintre ele trebuie sa nu le lase in apa mai mult de cinci minute.

Apa cu fructe
In locul consumului de sirop - plin de arome alimentare, coloranti si zahar prelucrat -, se recomanda aromatizarea apei cu zahar natural. Cel de fructe potoleste setea si, in plus, asigura vitaminizarea si da gust bauturii. Sunt indicate mai ales fructele bio neprelucrate, asociate in functie de sezon si preferinte.

Intr-o reteta recomandata de madame.lefigaro.fr, se cojeste si se taie un castravete si 15 capsuni, in doua. O lamaie se taie rondele, dupa ce se inlatura extremitatile, si se adauga frunze de menta, dupa gust. Totul se pune intr-o carafa, se adauga apa si cuburi de gheata. Bautura se consuma in doua zile de la preparare.

Cocktail de apa cu castraveti si busuioc
O alta recomandare pe timp de caldura excesiva este un cocktail de apa cu castraveti si busuioc. Se taie doua sau trei lamai verzi in rondele de 2 milimetri grosime si o jumatate de castravete proaspat, care se pun in apa cu cuburi de gheata. Se aseaza deasupra doua frunze de busuioc si se consuma imediat.

Apa de cocos
Nu trebuie confundata cu laptele de cocos. Apa nucii este antioxidanta si se gaseste de vanzare in magazinele alimentare. Se alege una fara zahar adaugat si fara edulcoranti. Ea nu numai ca hidrateaza, dar are si magneziu, potasiu si calciu. La cocktailul de apa de cocos si lamaie se folosesc 10 centilitri de apa de cocos intr-un pahar, sapte frunze de menta, o jumatate de lamaie taiata in sase si gheata sparta. Se serveste imediat.

Ceai cu gheata
In reteta de ceai cu gheata se utilizeaza de preferinta ceaiuri nearomatizate. Fie verde sau negru, ceaiul este bogat in vitaminele C, E si B si poate fi aliatul verii. Ca sa fie parfumat, dar nu prea mult, si sa ii dispara gustul usor amar, trebuie respectate doza si timpul de infuzare. Ceaiul cu gheata si diferite arome se pregateste facand o infuzie (circa o lingura de ceai la un litru de apa) la temperatura ambientala intre o jumatate de ora si o ora, care se filtreaza si se pune la frigider. Se taie apoi doua lamai verzi in patru si se pun intr-un ceainic, cu menta, ghimbir si cimbrisor. Se fierbe apa infuzata si, usor racita, se varsa peste ceai. Apoi se acopera si se lasa sa se infuzeze zece minute. Se filtreaza din nou preparatul si se adauga cuburi de gheata. In pahare se adauga rondele de lamaie, dupa gust. Se serveste imediat.