De multe ori o ocolesti atunci cand faci piata pentru ca in afara de conopida pane si muraturi nu crezi ca mai poti sa faci mare lucru cu ea in bucatarie. Conopida este, insa, o leguma care poate imbraca cele mai gustoase forme in sufleuri, supe sau salate.
Mai tare decat citricele
Pe langa gustul dulce pe care il adauga mancarurilor, conopida este o sursa excelenta de vitamine si minerale de care poti sa profiti la fiecare masa. Doar trei buchetele de conopida au 67% din necesarul zilnic de vitamina C, un antioxidant care previne aparitia cancerului si lupta impotriva infectiilor prin intarirea sistemului imunitar.
Conopida are, din belsug, si fibre care imbunatatesc digestia, acid folic care este necesar pentu a apara organismul impotriva anemiilor, dar ajuta si la regenerarea tesuturilor. Daca nu ti se par suficente calitati pe care acesta leguma le are, atunci trebuie sa stii si ca nu contine foarte multe grasimi sau colesterol.
Cum alegi conopida?
Nu te lasa pacalit de vanzatori priceputi care se targuiesc cu tine si iti lasa la pret. Cauta cu atentie cea mai buna conpida, pentru ca una care e "trecuta" nu va mai avea toti nutrientii pe care ii vrei. Conopida proaspata nu are frunzele ofilite, nu are pete pe inflorescente, iar tulpina nu este uscata.
Daca nu o folosesti pe toata, o poti pune la frigider intr-o punga de hartie sau invelita in folie alimentara, insa intotdeauna cu cotorul tulpinii in jos pentru a preveni formarea condensului, care poate distruge inforescentele. O poti pastra, astfel, pana la o saptamana.
O leguma dulce pentru combinatii infinite
Conopida se muleaza perfect cu o multime de arome, asa ca felurile de mancare in care poti sa o incluzi sunt variate. Poti pune alaturi de conopida numeroase condimente clasice, ierburi aromate sau esente exotice. Conopida merge de minune cu turmeric, coriandru, curry, marar, seminte de telina, tarhon, rozmarin, mustar, salvie, cimbru, usturoi sau nucsoara, dar si cu ingrediente pretioase - branza Cheddar sau ulei de trufe.
Cum gatesti conpoida?
Cel mai sanatos, daca vrei sa ii pastrezi toti nutrientii intacti, este sa o mananci cruda, dar o poti consuma si fiarta, sotata sau coapta. Esential este sa stii cat de mult sa o gatesti ca sa nu ii pierzi toate calitatile. Daca nu vrei sa o transformi intr-o pasta in urma fierberii trebuie sa stii cat sa o tii pe foc. De exemplu, buchetelele de conopida de aceeasi marime pot fi fierte in 10 minute sau inabusite in 6 minute. Daca vrei o conopida crocanta poti sa o calesti in putin unt, iar daca vrei sa ii pastrezi textura ferma poti sa o pui la cuptor. Iti recomandam si noi cateva retete cu conopida: