Cu toate acestea, multe persoane se feresc de aceste leguminoase, deoarece cred că au un impact negativ asupra glandei tiroide. Care este adevărul ?

Soia este prezentă în foarte multe produse, de la tofu la laptele vegan. Numeroase produse pe bază de soia pot fi găsite în supermarketuri ca alternativă la consumul de lactate sau de carne, iar acestea conțin aproximativ 11 procente de proteine. Conținutul de proteine din fasolea uscată ajunge până la 40 la sută.

În plus, este o leguminoasă ideală pentru a înlocui proteinele animale într-o dietă echilibrată, spune Stefan Kabisch, care lucrează ca endocrinolog și specialist în metabolism la Clinica Charité din Berlin.

Vegetarienii care consumă o varietate de proteine vegetale au cel puțin o dietă echilibrată. Pe de altă parte, veganii trebuie să adauge vitamina B12.

Ce beneficii are soia pentru organism 

Boabele de soia nu au doar proteine de oferit. Ele conțin, de asemenea, vitamina B, minerale precum magneziul sau oligoelemente precum fierul și grăsimi nesaturate, cum ar fi acizii grași omega-3.

De asemenea, ele oferă substanțe care sunt studiate într-un mod mai diferențiat de către nutriționiști. Un astfel de element este reprezentat de izoflavonoide, care sunt foarte asemănătoare cu hormonul feminin estrogen.

De aceea, se bănuiește că soia are "un efect de activare hormonală", după cum spune Dr. Stefan Kabisch. Asta înseamnă că pot acționa cu aceiași receptori de estrogen și pot declanșa aceleași procese ca și estrogenul în organism.

Persoanele sănătoase nu au de ce să își facă griji, spune Kabisch. Modul în care sunt reglementate izoflavonoidele le face "cel mai probabil inofensive".

Studiile pe termen lung efectuate în Asia, unde soia se află în meniu de foarte mult timp, au demonstrat acest lucru. În plus, izoflavonoidele se găsesc în cantități mai mici în alte leguminoase, cum ar fi năutul, lintea și fasolea.

Are impact asupra tiroidei?

Kabisch subliniază că izoflavonoidele sunt capabile să blocheze o enzimă din tiroida responsabilă de generarea de hormoni activi.

Dacă această enzimă este dezactivată, Kabisch susține că poate apărea hipotiroidismul, adică o funcționare defectuoasă a glandei tiroide. Cu toate acestea, posibilul efect asupra glandei este atât de mic și de puțin relevant din punct de vedere clinic, încât expertul spune că nu ar fi dăunător, atât timp cât o persoană sănătoasă consumă soia în mod normal

În plus, cantitatea de izoflavonoide din soia este redusă la aproximativ o cincime atunci când soia este transformată în tofu.

Cu toate acestea, soia nu este pentru toată lumea. Cei care suferă de boli legate de hormoni, cum ar fi cancerul de sân sau tulburările metabolice, ar trebui să discute cu un medic specialist despre dieta lor, spune Nicole Schlaeger, nutriționist.

În general, Schlaeger recomandă să nu se înlocuiască produsele lactate și carnea doar cu soia și derivate. Este întotdeauna important să se mențină o dietă echilibrată și să se includă din când în când lapte de ovăz sau de migdale, în mod ideal îmbogățit cu calciu.

Tags: Soia