Rozatoarele, hranite cu porumb modificat genetic, au dezvoltat tumori de marimea unei mingi de ping pong. Vestea a provocat un soc in toata lumea, iar acum s-a discutat in Parlamentul European posibilitatea excluderii acestor produse de pe piata.

Vestea bomba vine dupa ce timp de doi ani cercetatorii francezi au facut un studiu pe 200 de sobolani de laborator.

Cei hraniti cu porumb modificat genetic au dezvoltat tumori mamare, leziuni hepatice si renale severe, iar rata mortalitatii a fost mai mare cu 70% decat la cei hraniti normal. Studiul a fost facut de cercetatorii Universitatii din Caen.

"Primele tumori apar din a patra luna de tratament, adica la o luna dupa ce companiile inceteaza sa mai testeze organismele modificate genetic. Tumorile au fost in principal mamare in cazul femelelor, la piele in cazul masculilor", spune Gilles-Eric Saralini, cercetator Universitatea din Caen.

"La om poate sa produca ca si la mamiferele de experienta tumori maligne, reducerea duratei de viata, afectiuni ale ficatului pancreasului, a glandelor endocrine", a declarat Alexandru Maxim, conferentiar doctor USAMV.

Studiul a fost dezbatut joi si in Parlamentul European, iar masurile ar putea fi drastice, ducand chiar la scoaterea de pe piata a produselor modificate genetic.