Jamie Oliver, in varsta de 39 de ani, s-a declarat de acord cu alegerea Frantei de a impune o taxa pe bauturile cu zahar si sustine ca Marea Britanie sa adopte aceeasi masura. El este de parere ca zaharul si alimentele cu mult zahar in compozitie pot declansa o noua criza in domeniul sanatatii, intocmai ca si tutunul.

Comentariile bucatarului se bazeaza pe studiile numeroase care au dovedit ca un consum mare de zahar este principalul vinovat pentru aparitia obezitatii si a diabetului de tip 2.

Conform estimarilor, un britanic consuma 238 lingurite de zahar in fiecare saptamana, de cele mai multe ori fara sa-si dea seama, intrucat multe din alimentele procesate din comert il au in compozitie.

Ca drept dovada, o treime din numarul total de copii din Marea Britanie sunt obezi sau supraponderali, iar numarul cazurilor de diabet s-a dublat in ultimele doua decenii.

Jamie Oliver a declarat pentru Daily Mail: "Zaharul este fara indoiala urmatorul tutun, iar industria alimentara ar trebui speriata si taxata, intrucat distruge vieti."

Sursa: www.telegraph.co.uk