Degustari pe nevazute
Provoaca-ti prietenii sa isi etaleze cunostintele despre vinuri fara sa stie ce sta scris pe eticheta! Asta inseamna sa nu le oferi niciun indiciu vizual despre ceea ce vor bea din pahare. Puteti incerca trei sortimente de vin rosu sau trei sortimente de vin alb, puteti face o selectie de arome puternice sau o selectie de vinuri mai scumpe pe care stiti ca nu le consuma toata lumea in fiecare zi. Provocarea cea mai mare va fi sa recunoasca nu numai tipul de vin, ci si soiul de struguri sau variantele mai ieftine sau mai scumpe.
Recuzita: cateva perechi de ochelari opaci sau cateva esarfe negre cu care sa va legati la ochi. Cea mai simpla varianta e sa imbraci sticlele in hartie pentru a nu vedea etichetele. Ai grija sa le numerotezi si sa notezi separat ce reprezinta fiecare numar pentru a te asigura ca fiecare vin este turnat in paharul potrivit. Ai grija sa pui la dispozitia tuturor gustari care sa ajute la trecerea de la un vin la altul.
La degustarea pe nevazute opiniile pe care vi le formati despre anumite vinuri sunt mult mai puternice si mai putin influentate de eticheta si numele producatorului.
Perechea potrivita
Nu va fi o petrecere in care sa va aratati cunostintele, ci una in care sa savurati asocieri perfecte de vinuri cu mancaruri. In revista Food&Wine am gasit 3 idei pe care le poti pune in aplicare.
- Perechea nr.1 – Humus cu ardei iute, chipsuri de cartofi si vin spumant. Poti alege o varinata autohtona sau poti merge pe mana unui vin strain cum sunt vinurile cava, spumantul preferat al Spaniei.
- Perechea nr.2 – Crostini ( pot fi si felii de paine prajita) cu ricotta si ciuperci sotate si un vin rosu Chianti Classico.
- Perechea nr.3 – Toast cu sardine, sos cu ceapa si marar si un vin Chardonnay ce se va potrivi perfect cu uleiurile din peste.
Vinuri si branzeturi fine
Daca vrei sa dai o astfel de petrecere si sa nu dai o avere pe branzeturi scumpe roaga-i pe invitati sa respecte tema si sa aduca branzeturi chiar ei. Puteti incerca vinuri si branzeturi din italia, vinuri si branzeturi din Franta, Gouda si mai multe soiuri de vin rosu.
Pregateste cate un cutit pentru fiecare tip de branza si nu te ingrijora ca vei ramane cu multe bucati de branzeturi incepute si neterminate. Intotdeauna le poti gasi locul intr-o reteta gustoasa.
Reguli generale pentru degustarile de vinuri
Aseaza pe masa o fata de masa alba pentru ca invitatii sa poata observa mai usor culoarea vinului din pahar. Investeste in pahare de vin alb si rosu de buna calitate. E bine sa indepartezi din camera respectiva alte surse de parfurmuri puternice care vor acoperi aromele subtile ale vinurilor din pahar.