In urma cu putini ani cafeneaua era locul cu cea mai activa viata sociala. Cel putin printre traile sud-europene. Acum, sunt tot mai goale pe masura ce oamenii îşi permit tot mai rar sa iasa in oras cu buget redus.

Si, chiar daca Europa este inca pe primul loc in ceea ce priveste consumul de cafea pe cap de locuitor, cererea de cafea buna si scumpa este in scadere, in timp ce tot mai multi cumpara pentru acasa sortimente ieftine. Se vede si pe piata invadata in ultimii doi ani de sortimente Robusta (folosite la cafeaua instant si cea la ibric), care au luat locul celor Arabica (folosita in variantele gourmet servite la cafenele). Rezultatul? Pretul pentru Arabica a scazut cu 30%, in timp ce tarifele platite pentru Robusta, o varinata mai usor de cultivat, au urcat cu 18%.

“Este putin probabil ca europenii bautori de cafea sa se intoarca la varinatele mai scumpe in viitorul apropiat. Sortimentele cu mai multa cafea Robusta sunt mai ieftine si consumatorii par multumiti cu aceasta aroma”, spune James Hearn, seful departamentului de agricultura al frimei de brokeraj Marex Spectron, in Wall Street Journal.

Datele Organizatiei Internationale a Cafelei sunt edificatoare pentru tendintele europene. In Spania si Italia, tari puternic lovite de criza, importurile de cafea au scazut cu 6,6%, respectiv 2,9%.

"De la inceputul anului, clientii nostri fideli si-au mai taiat din portia de cafea. In loc de 4 cafele beau numai doua, si uneori in loc de un cappuccino sau alte sortimente scumpe iau doar un espresso” spune in Wall Street Journal un proprietar de cafenea din Milano.

Sursa: Wall Street Journal

Tags: cafea, cafenele, stiri