1.Clesti de gratar
Ca sa nu mai folosesti furculita sau, mai rau, mana atunci cand intorci carnea pe gratar cumpara-ti un cleste special cu brate lungi, astfel incat sa iti tii mainile cat mai departe de gratarul incins. Sunt perfecti pentru orice preparat de la hamburgeri pana la legume. Le vei putea prinde usor si le vei intoarce fara efort de pe o parte pe alta fara sa le strici savoarea. Daca folosesti o furculita, atunci vei intepa preparatul si tot sucul aromat din el se va pierde.
2. Spatula cu coada lunga
Cu ajutorul ei vei putea ridica usor orice preparate ca sa eviti lipirea lor de gratarul incins. Foloseste o spatula din silicon sau din metal cu coada cat mai lunga, astfel incat sa nu iti apropii mana de flacara. Este un instrument ideal pentru peste sau alte alimente delicate pe care vrei sa le intorci.
3. Manusi pentru gratar
Nu le folosi pe cele pe care le ai in bucatarie si pe care le utilizezi atunci cand scoti tavile din cuptor. Un gratar incins cere mai multa protectie, asa ca manusile trebuie sa fie unele mai performante. Oferta este bogata: manusi de silicon, din materiale ignifuge, piele, cu dublura groasa de bumbac. Este esential sa iti protejeze mainile atunci cand trebuie sa lucrezi in apropierea flacarilor, cu carbunii sau cand asezi preparatele pe gratar.
4. Perie pentru curatarea gratarului
Cu cat gratarul tau e mai curat cu atat mancarea pregatita pe el va fi mai sanatoasa si mai bine facuta. De fiecare data cand faci gratar lasa grilajul sa se inginga la foc timp de 10-15 minute pentru a se arde toate grasimile si resturile de la precendentul gratar. Apoi, freaca bine grilajul cu peria. Nu folosi o perie din metal pentru ca strica suprafata gratarului. Alege una cu peri de plastic sau peri naturali.
5. Pensula pentru sosuri si marinade
Multe dintre retetele de preparate la gratar presupun ungerea carnurilor cu diverse sosuri, ulei sau marinade, chiar in timpul coacerii. Pentru asta iti trebuie o pensula speciala cu care sa ungi carnea. Cauta una cu peri naturali sau din silicon.
6. Cosuri peste si legume
Sunt o multime de gadgeturi pentru pasionatii de gratare. Printre ele sunt si cateva foarte utile. Cosul pentru peste, cu o forma speciala, din care pestele nu se mai lipi de gratar si iti va fi usor sa il intorci de pe o parte pe alta. Exista si cosuri speciale pentru legume si chiar si pentru hamburgeri.
7. Termometrul pentru carne
Cu ajutorul lui vei afla daca fripura este gata, fara sa risti sa o servesti in sange. Introdu termometrul in centrul celei mai groase bucati de carne si verifica daca a ajuns la temperatura potrivita in functie de reteta.
8. Frigarui din metal
Frigaruile sunt cel mai usor mod de a combina arome si texturi. Toata lumea le adora si sunt o prezenta pe toate mesele de picnic. Ca sa nu fii nevoit sa le sculptezi din ramurele adunate din padure cumpara-ti un set de frigarui din metal. Sunt mai scumpe, dar sunt o investitie pe timp indelungat. Daca nu iti permiti, cumpara frigarui din lemn, dar inainte sa le folosesti inmoaiele in apa timp de 30 de minute pentru a evita arderea lor pe focul de la gratar.
Sursa: Cooking Light