Numeroase studii au aratat pana acum ca o bucata de carne pregatita la gratar este pe cat de gustoasa pe atat de periculoasa. Asta pentru ca in timpul prepararii ei, la temperaturi mari, se formeaza aminele heterociclice (HCA), iar prin scurgerea grasimii si arderea ei pe gratar se formeaza hidrocarbura aromatica policiclica (PAH). Cele doua substante au fost legate in urma studiilor de aparitia a numeroase forme de cancer

Un nou studiu facut de cercetatori din Portugalia vine cu solutia pentru a scapa de jumatate din compusii carcinogeni produsi pe gratar. Ei sustin ca marinarea carnurilor in bere poate reduce formarea hidrocarburilor aromatice policiclice.

Iar ca sa dovedeasca asta, cercetatorii au pus pe gratar mai multe mostre de carne de porc marinate timp de 4 ore, in bere Pils (cu sau fara alcool) si bere neagra. Se pare ca berea neagra are cel mai tare efect asupra PAH, reducand la mai mult de jumatate nivelul lor in comparatie cu o bucata de carne de porc nemarinata.

Cercetatorii cred ca antioxidantii din bere fac suprafata carnurilor mult mai rezistenta la dezvolatarea compusilor periculosi pentru sanatate.

Sursa: Daily Mail

PE PRO TV PLUS PUTEȚI URMĂRI SHARE ÎN BUCATE: