In mod traditional, toamna e anotimpul castanelor. Multe tari europene le dedica festivaluri si sarbatori, iar bucatarii se intrec in retete cu parfum de castana coapta. Avem si noi festivalul nostru, la Baia Mare, iar in capitalele europene le gasesti coapte, la vanzatorii ambulanti pana tarziu in martie.

Fie ca iti place piureul de castane, fie ca le preferi fierbinti abia scoase din foc, retele noastre au acel ceva care sa te faca sa iubesti si mai tare castanele.

Tort cu ciocolata si castane

Cauti desertul ideal langa un ceai fierbinte? Acest tort are aerul unei prajituri nobile, dar e la fel de usor de facut ca orice desert de casa. Reteta vine din cartea Canal House Cooking Volume No. 7: La Dolce Vita de Melissa Hamilton & Christopher Hirsheimer.

Sursa foto: Huffington Post

Ingrediente:

  • 470ml lapte
  • 370g castane coapte decojite
  • 170g migdale prajite si tocate marunt
  • 140g ciocolata amaruie tocata in bucati
  • 130g unt nesarat
  • 100g zahar
  • 5 oua (separat albusul de galbenus)
  • zahar pudra

Pune laptele la incalzit intr-o oala pe foc mediu. Cand aproape da in clocot ia-l de pe foc si adauga castanele. Acopera oala si lasa-le sa stea asa timp de 30 de minute pentru a se inmuia.

Scoate castanele din lapte si toca-le in bucatele potrivite. Apoi amesca-le intr-un bol cu ciocolata si migdalele.

Incinge cuptorul la 180C si unge cu o lingura din untul pregatit, o forma rotunda cu pereti detasabili cu diametrul 24-25cm. Aseaza la baza ei o hartie de copt unsa tot cu unt.

Bate restul de unt cu 50g zahar cu un mixer pana cand devine ca o crema. Adauga galbenusurile pe rand si bate cu mixerul dupa fiecare. Apoi adauga amestecul cu castane si ciocolata si incorporeaza bine.

Bate cu mixerul si albusurile pana cand devin o spuma tare. Adauga treptat cele 50g de zahar ramase. Spuma de albusuri trebuie incorporata treptat in amestecul pregatit anterior cu castane. Toarna aluatul in tava si coace-l la cuptor timp de 50-60 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.

Lasa prajitura sa se raceasca in tava inainte sa o scoti. Pudreaz-o cu zahar inainte de servire. Poti adauga si cateva lingurite de frisca langa ea, daca doresti.

Supa de castane

O supa gustoasa buna de mancat fierbinte intr-o zi rece de iarna.

Sursa foto: Cooking Light

Ingrediente:

  • 450g castane
  • 300g ceapa tocata marunt
  • 250g morcovi rasi sau feliati subtire 
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1.4 litri zeama supa de pui
  • sare
  • piper
  • smantana
  • 2 lingurite frunze de cimbru proaspat, tocate

Coace castanele in cuptor si lasa-le sa se raceasca bine inainte sa le decojesti.

Intr-o oala amesteca ceapa, morcovii si uleiul. Pune-le in cuptor la 200C pana cand legumele incep sa se inmoaie. Scoate-le, adauga castanele coapte si decojite si zeama de supa de pui.

Paseaza cu un blender amestecul rezultat si apoi toarna-l intr-un ceaun. Potriveste de sare si piper si pune totul la foc mediu pana cand incepe sa fiarba. Lasa focul mic de tot si mai tine supa 20 de minute sa fiarba inabusit.

Cand supa e gata serveste-o cu o lingura de smantana si cimbru proaspat presarat deasupra.

O cina pentru seri de iarna - orez cu castane coapte

Aroma de castane nu se potriveste numai cu prajiturile si focul de semineu. O poti combina reusit si cu orezul pentru a obtine un fel de mancare cu gust placut, care iti va aduce aminte de serile de iarna. Aceasta este o reteta originara din Catalonia, dar o vei gasi si in Italia, in imprejurimile Veronei.

Ingrediente:

  • 1/4 lingurita chimion
  • 1 bat scortisoara
  • 2 linguri ulei masline
  • 20 castane coapte, fara coaja
  • 1 ceapa
  • 300g orez alb cu bob lung
  • 1 litru apa
  • sare
  • piper negru boabe

Cumpara castane crude pe care sa le rumenesti chiar tu in cuptor. Alege castane intregi ce nu au coaja despicata. Sterege-le bine cu un prosopt si cresteaza-le pe fiecare in parte, pe partea bombata. Aseaza-le pe o tava de copt si stropeste-le cu putina apa si pune-le in cuptorul incins la 220C/ gaz treapta 7. Lasa-le 10 minute pe o parte, apoi si intoarce-le. Mai lasa-le la cuptor inca 10 minute. Decojeste castanele si lasa-le pe o farfurie.

Incinge uleiul intr-un ceaun si caleste ceapa pana cand devine aurie. Adauga 1 litru de apa fierbinte, castanele coapte (intregi) si sare. Lasa-le sa fiarba la foc mediu timp de 10 minute, amestecand din cand in cand.

Acum poti sa pui orezul, batul de scortisoara, chimionul si piperul. Daca apa a scazut si nu acopera orezul mai adauga putina apa. Lasa la fiert timp de 8 minute, apoi acopera ceaunul si lasa orezul si castanele sa fiarba la foc mic timp de inca 10 minute.

Opreste focul si lasa mancarea sa se odiheasca timp de 5 minute, astfel incat aroma castanelor coapte sa se patrunda bine cu orezul. Serveste-l cald ca fel principal la cina sau, de ce nu, ca desert.