1. Cel mai bun lapte este cel preparat proaspat, intr-o latiera curata si nu este refolosit. Laptele trebuie tinut la rece, inchis si preparat individual pentru fiecare bautura. Grasimea din lapte are insusirea de a absorbi substantele volatile din mediu de prelucrare sau depozitare.

2. Nu te speria de laptele “gras”, pentru ca inclusiv cel care are un continut de 3,4%-3,5% tot este compus din mai mult de 96% substanta fara grasime, asa ca nu reprezinta niciun pericol :) Un nivel ridicat de proteine este indicat pentru a da o textura matasoasa cremei de lapte pentru cafea.

3. Atunci cand texturam laptele pentru cafea, vaporii de apa si aer sunt fortati sa intre in structura laptelui. Nu este insa suficient aerul ca sa se textureze, el trebuie expus si la caldura. Prin expunere la caldura, legaturile dintre molecule care sunt oarecum insiruite se denatureaza si le permite sa interactioneze mai bine. Astfel, crema de lapte este creata. Si inca ceva: crema de lapte trebuie sa fie foarte lucioasa si sa nu aiba bule.

4. Laptele trebuie ales dupa gust. Gustul laptelui depinde foarte mult de alimentatia vacilor si de sezonul in care ne aflam. La fel cum alegem cafeaua in functie de diferite trasaturi care ne plac, astfel ar trebui sa alegem si laptele, acesta ar trebui sa fie formeze o armonie impreuna cu cafeaua.

5. Crema de lapte Nu trebuie sa fie fierbinte (max. 55-60 grade C). La o temperatura prea ridicata dulceata este pierduta, iar laptele incepe sa fie amarui si sa se separe, oferind o experienta neplacuta.

6. Laptele nu trebuie sa fie UHT. El trebuie sa fie un lapte proaspat de consum, pasteurizat omogenizat sau nu. La omogenizare grasimea prezenta in lapte, care este suspendata, este trecuta fortat prin membrane extrem de fine, la o presiune foarte mare 200-300 atm, creandu-se particule minuscule cu diametru de mai putin de 1 micron. Asta face grasimea sa fie practic incorporata in lichid. Un nivel de 3% maxim 4% al grasimii este unul bun, acesta da gust bun cremei de lapte, iar un  nivel ridicat al proteinelor ne ajuta sa avem o textura buna a cremei de lapte.


Steam Coffee Shop este un nume cunoscut de iubitorii de cafea din Bucuresti. Prezent in doua locatii in Capitala, coffee-shop-ul vinde cafea de specialitate to-go. Poti citi mai multe despre ei aici.