Localizare:
Sampanie: Este un vin spumant care se produce numai si numai in regiunea cu acelasi nume din Franta, localizata langa orasul Reims, la aproximativ 130 km de Paris. E bine de stiut ca este un produs cu denumire de origine controlata - nu pot sa numesti "sampanie" un vin spumant produs in alt colt al lumii.
Prosecco: Este un vin spumant facut in regiunea Veneto din Italia, care este localizata langa orasul Treviso, la 24 km de Venetia.
Soiuri de struguri:
Sampanie: Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier.
Prosecco: Prosecco sau Glera
Metoda de producere:
Sampanie: Metoda traditionala, care este si mai costisitoare.
Prosecco: Metoda Charmat, o metoda mai ieftina, ce foloseste tancurile de inox.
Pret:
Șampania a ramas o bautura scumpa si exclusivista. Ca sa bei o sampanie cat de cat buna, trebuie sa scoti minimum 100 lei din buzunar.
Prosecco este mult mai acceptabil ca pret. Pretul unei sticle bune pleaca de la 30-40 lei.