In zilele reci, cand o cafea calda este cea mai buna alegere pentru a-ti incepe diminetile, ai face orice ca sa pastrezi licoarea in aceeasi stare fierbinte pentru cat mai mult timp. Cel mai simplu este sa adaugi in ea frisca rece, spun bucatarii specializati in stiinta de la Modernist Cusine.
Cafeaua cu frisca se raceste cu 20% mai greu decat o cafea neagra simpla, zic ei. Iar pentru acest sfat au si trei explicatii.
In primul rand, cafeaua are o culoare mai inchisa decat frisca. Iar culorile inchise absorb caldura mai repede si emit mai repede caldura. Asadar, prin decolorarea cafelei cu frisca (deschisa la culoare) scazi usor rata de pierdere a caldurii.
In al doilea rand, exista o lege a fizicii, numita legea Stefan-Boltzmann care spune ca suprafetele fierbinti radiaza caldura mai repede. Puterea emisiei de caldura este proportionala cu temperatura (exprimata in Kelvin) la puterea a patra. Pe intelesul tuturor, asta inseamna ca atunci cand pui frisca rece in cafea, cafeaua scade brusc in temperatura, dar si rata cu care pierde caldura se reduce. Daca faci un experiment cu o cafea simpla si una cu frisca, vei observa diferenta dupa 5 minute.
In al treilea rand cei de la Modernist Cuisine au tinut cont de vascozitatea lichidului si evaporare. Prin adaugarea de frisca lichidul se ingroasa (ii creste vascozitatea) si se evaporeaza mai greu. Reducerea ratei de evaporarea va ajuta cafeaua sa nu piarda caldura.