Michelada este un cocktail mexican obtinut din bere amestecata cu suc de rosii, lamaie, sosuri variate si condimente. El se serveste intr-un pahar racit in prealabil, cu sare presarata pe margini si poate fi regasit sub o multime de variatiuni in intreaga America Latina, cu mici modificari la nivel de preparare in functie de tara in care te afli.
In Mexic, michelada este considerat unul dintre cele mai eficiente leacuri pentru mahmureala si se serveste cu lamaie, sare si sos de chili extrem de condimentat. Cei mai curajosi pot sa adauge in bere si sos Worcestershire, pudra Chamoy si bucatele de portocale pentru a simti adevarata experienta mexicana in materie de dres durerile de cap si varsaturile.
Atat mexicanii, cat si cubanezii si chilienii apreciaza amestecul pentru senzatia racoritoare pe care o ofera de-a lungul verii si prefera sa o consume in zilele toride in care caldura soarelui devine insuportabila. In ceea ce priveste originile acestei bauturi, ei bine ele sunt strans legate de Michel Esper de la Clubul Sportiv Potosino. Acesta obisnuia sa-si serveasca berea cu lime, sare, gheata si sa ceara un pai. Toate ingredientele erau puse intr-un pahar special numit chabela, care arata ca o carafa de limonda.
Urmandu-i exemplul, incetul cu incetul toti membrii clubului au inceput sa-si serevasca berea astfel, folosind expresia: “Vrem berea lui Michel!”. Mexicanii folosesc termenul “chelada” atunci cand se refera la aceasta bautura alcoolica, iar prin combinarea numelui jucatorului si al lichidului a aparut denumirea Michelada. Pe langa aceasta explicatie a denumirii mai exista una care sustine ca michelada ar veni de la “Mi chela helada”, care inseamna “berea mea inghetata”.
Modul de preparare al bauturii mexicane este unul extrem de simplu si il poti exersa chiar la tine acasa. Tot ce trebuie sa faci este sa presari sare pe marginile paharului, sa adaugi sucul de lamaie, gheata, sosul pe care vrei sa-l savurezi si mai apoi berea.
Te-ai incumeta sa incerci cocktail-ul pentru a te drege dupa o seara cu baietii?