Se mai intampla uneori, vara, sa uiti de numarul halbelor de bere consumate la terasa? Asta inseamna ca ai trecut berea in categoria bauturilor racoritoare bune sa stinga setea pe canicula. Ceea ce te include in categoria amatorilor de bere si nu a profesionistilor care stiu sa apecieze gustul amar si esenta unica a acestei bauturi.
Diferenta dintre a bea si a gusta sta intr-o arta pe care nu multi si-au facut timp sa o descopere, dar care poate fi desavarsita de cei care au rabdarea sa isi puna la incercare simturile. Asa ca, data viitoare cand comanzi o bere rece nu te grabi sa o seci dintr-un suflet. Acorda-i timp sa iti dezvaluie adevarate secrete ale gustului sau dulce-amarui.
Incanta-ti privirea
O gura insetata se va abtine cu greu sa nu goleasca paharul. Totusi, e bine sa lasi berea sa se “aseze” in pahar, sa ii observi culoarea si limpezimea. Ridic-o in lumina, ca un adevarat cunoscator, si descopera ce ai in pahar. Berile nefiltrate apar tulburi, iar unele particule din timpul fermentatiei se mai pot vedea in pahar. O bere pils va fi curata ca lacrima si aproape vei putea vedea prin ea.
Descopera-i aroma
Asemeni vinului, nici berea nu isi lasa la vedere aromele. Ca sa ii simti parfumul e nevoie sa o agiti putin, cat sa-i creezi un mic vartej din care sa se nasca notele subtile ale maltului si hameiului.
Incita simturile
Daca i-ai prins notele subtile, apropie-te si mai mult, aproape sa ii simti spuma, si trage adanc in piept aroma berii. Aceasta etapa iti pregateste, de fapt, toate papilele gustative pentru urmatorul pas. Desi la inceput nu vei putea simti vreo diferenta intre diverse tipuri de bere, cu timpul vei reusi sa distingi aromele complexe chiar inainte sa iei prima gura.
Ademeneste limba
Abia acum esti cu adevarat pregatit sa iei prima gura de bere. Gusta, dar nu inghiti. Lasa berea sa iti gadile limba si cerul gurii, astfel incat sa ii simti intru totul calitatile. Fiecare nota pe care ai simtit-o inainte prin miros o vei putea gusta acum pe deplin. Dupa prima gura, savurata incet, esti liber sa dai peste cap paharul daca doresti. Dar nu vei mai fi, pentru ca descoperirea pe care ai facut-o iti va tempera avantul si te va invita la o noua degustare fina.
Sunt multi cei care spun ca o bere nu e buna daca nu e rece. Totusi, temperaturile reduse mascheaza de multe ori multe din calitatile berii. Pe masura ce se incalzeste, aromele din ea vor deveni mai puternice, asa ca e bine sa incerci berea in ambele variante pentru ca unele sortimente sunt mai bune calde decat reci.