Bautura a luat nastere pentru a celebra eliberarea tarii din nordul Americii Centrale de sub mana de fier a ibericilor, iar denumirea ei face trimitere spre trei mari simboluri: ea reprezinta un strigat de bucurie, un cocktail, dar si o necesitate.

Povestea unui cocktail liber

“Cuba Libre!” a fost tipatul de bucurie pe care l-a rostit poporul cubanez in 1898, dar si numele pe care soldatii americani l-au dat unei bauturi pe care au obtinut-o prin combinarea bauturii carbogazoase extrem de populare Coca-Cola, cu rom autentic cubanez.

Pentru a face fata caldurii mari din insula care se afla la confluenta Marii Caraibelor, Golfului Mexic si Oceanului Atlantic, se spune ca americanii au adaugat cativa stropi din zeama unei lamai si multa gheata, au pus rom si Cola intr-un pahar mare si au inventat unul dintre cele mai populare cocktail-uri din intreaga lume.

Cum se prepara Cuba Libre?

Daca vrei sa pregatesti o Cuba Libre autentica, atunci ai nevoie de multe cuburi de gheata pe care le-ai zdrobit aproape fara mila in prealabil, rom, zeama de lamaie si Coca-Cola. Adauga gheata intr-un pahar inalt si lat, apoi toarna romul si completeaza cu bautura carbogazoasa atat de populara. Pune si zeama de lamaie, dar ai grija sa nu cumva sa scape pulpa de la fruct in amestecul de dinainte. In final, orneaza paharul cu o felie de lamaie si savureaza-l ascultand melodia “Hasta siempre, comandante”.

Cuba Libre in variante diferite

In Argentina, cocktail-ul poarta numele de Cubalibre, iar pe teritoriul Mexicului se numeste simplu, Cuba. In Chile, localnicii ii spun Roncola, iar spaniolii il stiu drept Cubata.

Roncola, denumirea pe care o prefera chilienii, vine din combinarea celor doi termeni, rom (ron in spaniola) si cola (Coca-Cola). Aceeasi alaturare inedita de termeni este folosita pentru toate cocktail-urile obtinute prin amestecul a doua bauturi, un alt exemplu bun fiind piscola, rezultata din pisco, un coniac specific zonei, si cola. Numele de Cubata, preferat de spanioli, a aparut prin alaturarea sufixului –ata, care denota familiaritate, la numele tarii de origine a bauturii.

Lucruri pe care nu le stii despre Cuba Libre:

  • Bauturile Cuba Libre si Mojito sunt cele mai populare cocktail-uri care contin rom
  • Cuba Libre este cunoscuta si sub numele de “bautura piratilor”
  • Cuba Libre este bautura preferata al lui Beavis, tobosarul trupei El Negro
  • Trupa Andrew Sisters a compus o melodie “Rum and Coca Cola”, care a avut un adevarat succes in 1945