Potrivit Mediafax, studiul a descoperit, de asemenea, faptul ca un ingredient cheie din ciocolata ar putea inversa declinul memoriei, declansat de procesul de imbatranire. Noul studiu a aratat cu aceasta ocazie ca antioxidantii din cacao - denumiti flavanoli din cacao dietetica - au capacitatea de a imbunatati memorie persoanelor de varsta a treia.Noua cercetare stiintifica a intarit asocierea dintre o regiune cerebrala specifica si declinul obisnuit al memoriei.
Oamenii de stiinta americani au dorit sa afle daca flavanolii din cacao pot sa stimuleze functia cerebrala si performanta cognitiva pentru 37 de persoane, cu varste cuprinse in intervalul 50-69 de ani, care au primit fie doze mari, fie doze mici de flavanoli de cacao timp de trei luni.
Ei au descoperit ca, in cadrul unor teste de memorie, participantii care au primit cele mai mari doze de flavanoli de cacao au obtinut rezultate mult mai rapide decat aceia care au primit doze mici din acele substante.
Cercetatorii de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii, autorii studiului, spun ca noua cercetare ofera prima dovada directa a faptului ca o componenta asociata cu declinul memoriei la varsta a treia este cauzat de o regiune specifica din creier si ca acest tip de declin al memoriei poate fi incetinit printr-o interventie de ordin dietetic.